Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado
Uwielbiasz sałatki, jednak nudzi cię montonia? Wypróbuj przepisy na sałatkę z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado. Ta propozycja zdecydowanie wzbogaci twój organizm w dużą dawkę witamin i minerałów. Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie w pracy.

Sałatka z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado
Podstawowe informacje
25 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
480.9kcal
Białko:
18.7g
Tłuszcze:
24.1g
Węglowodany:
58.4g
Zobacz więcej szczegółów
Uwielbiasz sałatki, jednak nudzi cię montonia? Wypróbuj przepisy na sałatkę z kaszą jaglaną, jajkiem, jarmużem i awokado. Ta propozycja zdecydowanie wzbogaci twój organizm w dużą dawkę witamin i minerałów. Doskonale się sprawdzi jako drugie śniadanie w pracy.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 0.5 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
lub ryżu basmati
- 1 sztuka jajka (55 g)
- 0.5 sztuki awokado (70 g)
- 0.5 sztuki czerwonej cebuli (50 g)
- 4 garści jarmużu (60 g)
lub świeżego szpinaku
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (100 g)
lub papryki
- 2.5 łyżeczki szczypiorku (15 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 0.5 łyżki soku z cytryny (5 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
- 1. Kaszę jaglaną gotujemy, następnie studzimy i przekładamy do miseczki
- 2. Gotujemy jajko na twardo, obieramy i kroimy na pół
- 3. Awokado obieramy i kroimy na cienkie plasterki, które skrapiamy sokiem z cytryny
- 4. Pomidorki kroimy na połówki, a cebulę kroimy na cienkie plasterki
- 5. Jarmuż myjemy i siekamy na mniejsze kawałki
- 6. Do kaszy dokładamy jarmuż, pokrojone awokado, pomidorki i cebulę
- 7. Na górę kładziemy jajko
- 8. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Posypujemy posiekanym szczypiorkiem
- 9. Pyszne danie jest gotowe! Smacznego