Sałatka z jajkiem
Jajka to ważny składnik naszej diety, ponieważ zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Można je jeść codziennie i na wiele sposobów. Smaczną propozycją jest na przykład sałatka z jajkiem, przyrządzona z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego.

Sałatka z jajkiem
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
490.9 kcal
27.1 g
29.5 g
38.2 g
Jajka to ważny składnik naszej diety, ponieważ zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Można je jeść codziennie i na wiele sposobów. Smaczną propozycją jest na przykład sałatka z jajkiem, przyrządzona z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie przez około 5 min
- 2. Jajka gotujemy na twardo przez około 8 minut
- 3. Wykładamy umytą sałatę. Dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki
- 4. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, polewamy wymieszanymi: 1 łyżeczką oliwy extra vergine, 1 łyżeczką płynnego miodu i 1 łyżeczką soku z cytryny
- 5. Układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Polewamy sosem jogurtowym (składniki mieszamy w miseczce). Dodajemy uprażone nasiona słonecznika
- 6. Gdy wszystko już ułożone, możemy cieszyć się smakiem naszej sałatki. Smacznego!