Zapisz

Sałatka z jajkiem

Jajka to ważny składnik naszej diety, ponieważ zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Można je jeść codziennie i na wiele sposobów. Smaczną propozycją jest na przykład sałatka z jajkiem, przyrządzona z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
979kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Sałatka z jajkiem

Na cały przepis przypada:

979

kcal

54

białka b

59

tłuszczy t

76

węglowodanów w

Jajka to ważny składnik naszej diety, ponieważ zawierają pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko. Można je jeść codziennie i na wiele sposobów. Smaczną propozycją jest na przykład sałatka z jajkiem, przyrządzona z dodatkiem warzyw i sosu jogurtowego.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
3 jajka
dressing (możliwie jak najbardziej light)
1 brokuł
pęczek rzodkiewek
50 g nasion słonecznika
łyżka oliwy z oliwek
łyżeczka soku z cytryny
łyżeczka miodu
sól
pieprz
Sos jogurtowy:
200 g jogurtu naturalnego
1/2 ząbka czosnku
łyżeczka tahini
łyżeczka miodu
szczypta papryki wędzonej
Sposób przygotowania
1. Gotujemy różyczki brokuła w osolonej wodzie przez około 5 min.
2. Jajka gotujemy na twardo przez około 8 minut.
3. Wykładamy umytą sałatę. Dodajemy różyczki brokuła oraz pokrojone na plasterki rzodkiewki.
4. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, polewamy wymieszanymi: 1 łyżeczką oliwy extra vergine, 1 łyżeczką płynnego miodu lub syropu z agawy i 1 łyżeczką soku z cytryny.
5. Układamy połówki lub ćwiartki ugotowanych jajek. Polewamy sosem jogurtowym (składniki mieszamy w miseczce). Dodajemy uprażone nasiona słonecznika.
6. Gdy wszystko już ułożone, możemy cieszyć się smakiem naszej sałatki. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę