Sałatka z pieczonych warzyw
kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Sałatka z pieczonych warzyw
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
- 400 g batatów
- 160 g ciecierzycy
- 230 g papryki
- 500 g cukinii
- 40 g papryczki chilli
- 10 g kminu rzymskiego
- 10 g słodkiej papryki
- 10 g oregano
- 100 g rukoli lub roszponki
- 10 g oliwy
- Sól pieprz
Sposób przygotowania
- 1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni,
- 2. Bataty kroimy w grube słupki, cukinię w plastry oraz paprykę i papryczkę,
- 3. Odcedzamy ciecierzycę z puszki
- 4. Przekładamy na blachę wszystkie warzywa i doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, papryką i oregano, skrapiamy oliwą,
- 5. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie,
- 6. Wyjmujemy bataty i przygotowujemy sos do sałatki mieszając wszystkie jego składniki w słoiku lub miseczce,
- 7. Mieszamy ½ sosu z rukolą/roszponką i wykładamy ją na talerz
- 8. Następnie układamy na niej warzywa i je też skrapiamy sosem.