Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.
Superokazja tylko do 20 grudnia.

Sałatka z pieczonych warzyw

Oceń
4,44/5
(z 16 ocen)
sałatka z pieczonych warzyw

Sałatka z pieczonych warzyw

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

491.3 kcal

Białko:

21.6 g

Tłuszcze:

11 g

Węglowodany:

87.5 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
2 sztuki batatów (400 g)
lub ziemniaków
0.7 opakowania ciecierzycy (160 g)
1.5 sztuki papryki (230 g)
2.5 sztuki cukinii (500 g)
2 sztuki papryczki chilli (40 g)
10 szczypt kminu rzymskiego (10 g)
2 łyżeczki słodkiej papryki (10 g)
2 łyżeczki oregano (10 g)
5 garści rukoli lub roszponki (100 g)
2 łyżeczki oliwy (10 g)
lub oleju rzepakowego
2 szczypty soli i pieprzu (2 g)
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni
2. Bataty kroimy w grube słupki, cukinię w plastry oraz paprykę i papryczkę
3. Odcedzamy ciecierzycę z puszki
4. Przekładamy na blachę wszystkie warzywa i doprawiamy kuminem, solą, pieprzem, papryką i oregano, skrapiamy oliwą
5. Pieczemy przez około 20 minut lub do momentu, aż bataty będą miękkie
6. Wyjmujemy bataty i przygotowujemy sos do sałatki mieszając wszystkie jego składniki w słoiku lub miseczce
7. Mieszamy ½ sosu z rukolą/roszponką i wykładamy ją na talerz
8. Następnie układamy na niej warzywa i je też skrapiamy sosem
To też może Ci zasmakować
Pizza z cukinii
Kanapki z batatów

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę