Zapisz

Sałatka z kurczakiem i awokado

Sos guacamole  z awokado, pomidorów i cebuli to podstawa wielu meksykańskich potraw. Jedną z nich jest sałatka z kurczakiem i awokado. Dodatek warzyw (sałaty, papryki, kukurydzy) sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Może je podać na lekki letni obiad.

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
sałatka z kurczakiem i awokado

Sałatka z kurczakiem i awokado

Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

357.3kcal

Białko:

31.3g

Tłuszcze:

12.5g

Węglowodany:

33.1g

Sos guacamole  z awokado, pomidorów i cebuli to podstawa wielu meksykańskich potraw. Jedną z nich jest sałatka z kurczakiem i awokado. Dodatek warzyw (sałaty, papryki, kukurydzy) sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Może je podać na lekki letni obiad.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
2 sztuki kurczaka (500 g)
lub mięsa z indyka
3.5 porcji sałaty (200 g)
lub miksu sałat
1.8 sztuki czerwonej cebuli (200 g)
2 sztuki czerwonej papryki (300 g)
lub pomidorów
1 sztuka limonki (40 g)
5 szczypt wędzonej papryki (5 g)
5 szczypt kuminu (5 g)
0.1 sztuki papryczki marynowane (np. jalapeno) (2 g)
1.5 opakowania kukurydzy (300 g)
guacamole:
1 sztuka awokado (150 g)
0.8 sztuki pomidora (100 g)
0.3 sztuki cebuli (30 g)
0.5 ząbku czosnku (3 g)
2.5 łyżeczki soku z limonki (12 g)
1 garść kolendry (20 g)
lub natki pietruszki
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy w paski i doprawiamy papryką, solą, pieprzem i kuminem. Polewamy łyżeczką soku z limonki i łyżeczką oleju oraz odstawiamy do zamarynowania
2. Kroimy paprykę, cebulę i ścinamy z kolby kukurydzę lub odcedzamy kukurydzę z puszki. Mieszamy z pół łyżeczki kuminu, papryki, soli i pieprzu
3. Na rozgrzaną patelnię kładziemy paski z kurczaka i smażymy po ok. 3 minuty z każdej strony, po czym odkładamy na talerz. Na tę samą patelnię wkładamy pokrojone warzywa i na mały ogniu obsmażamy co chwilę mieszając przez około 6-7 minut
4. Dodajemy kurczaka i delikatnie mieszamy składniki. Posypujemy posiekaną marynowaną papryczką jalapeño.
5. Guacamole:
6. Awokado obieramy i rozgniatamy widelcem dodajemy posiekaną cebulkę, sok z ½ cytryny, ½ papryczki chilli i pomidora pokrojonego w kostkę, może być bez gniazd nasiennych doprawiamy solą i pieprzem dodajemy natkę kolendry.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę