Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku
Podstawowe informacje
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
597.6 kcal
Białko:
32 g
Tłuszcze:
16.5 g
Węglowodany:
85.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
- 2. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy
- 3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 - 4 minuty. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty
- 4. Dodajemy odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
- 5. Dodajmy pokrojone w kostkę pomidory, awokado i mieszamy
- 6. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą