Zapisz

Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku

Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

Oceń
4,48/5
(z 23 ocen)
ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku

Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

597.6kcal

Białko:

32g

Tłuszcze:

16.5g

Węglowodany:

85.6g

Jednogarnkowe, kolorowe danie z mnóstwem warzyw, do przygotowania z ogólnie dostępnych składników. Ryż z kurczakiem z warzywami po meksykańsku to oryginalna odsłona przyrządzenia najczęściej spożywanego mięsa, jakim jest kurczak. Po prostu spróbuj!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 porcji ryżu (50 g)
lub kaszy gryczanej
0.5 sztuki piersi z kurczaka lub indyka (100 g)
0.5 sztuki czerwonej cebuli (55 g)
0.5 sztuki czerwonej papryki (70 g)
0.3 sztuki puszki kukurydzy z fasolą (50 g)
2 sztuki pomidorów (240 g)
0.3 sztuki awokado (40 g)
1 szczypta soli (1 g)
2 łyżeczki soku z limonki (10 g)
0.5 garści natki pietruszki lub kolendry (12 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
1 szczypta pieprzu (1 g)
1 łyżeczka suszonego oregano (5 g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (5 g)
5 szczypt kminu rzymskiego (5 g)
0.1 sztuki ostrej papryki (1 g)
5 sztuk płatków chili (5 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, po 1 łyżeczce suszonego oregano, słodkiej papryki i kminu rzymskiego oraz 1/2 łyżeczki ostrej papryki lub płatków chili
2. Ryż gotujemy, odcedzamy i studzimy
3. Na patelni rozgrzać oliwę, włożyć mięso i obsmażyć z każdej strony, w sumie przez ok. 3 - 4 minuty. Dodajemy połowę pokrojonej cebuli oraz paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy mieszając przez ok. 2 minuty
4. Dodajemy odcedzoną kukurydzę z fasolką i wymieszać. Wsypujemy ugotowany ryż, mieszamy i smażymy przez ok. 2 minuty
5. Dodajmy pokrojone w kostkę pomidory, awokado i mieszamy
6. Całość skrapiamy sokiem z limonki i posypujemy posiekaną pietruszką lub kolendrą

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,48/5
(z 23 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę