Zapisz

Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Wypróbuj przepis na ryż z kalafiora z kurczakiem, który stanie się numerem jeden w Twoim jadłospisie. Ryż z kalafiora to rewelacyjna odmiana dla standardowego ryżu oraz kaszy. Przygotowane danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Oceń
4,63/5
(z 8 ocen)
ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

526.5kcal

Białko:

33.1g

Tłuszcze:

26.4g

Węglowodany:

52.6g

Wypróbuj przepis na ryż z kalafiora z kurczakiem, który stanie się numerem jeden w Twoim jadłospisie. Ryż z kalafiora to rewelacyjna odmiana dla standardowego ryżu oraz kaszy. Przygotowane danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 porcji piersi z kurczaka (100 g)
lub piersi z indyka
0.3 sztuki kalafiora (150 g)
1 sztuka marchewki (45 g)
0.5 sztuki czerwonej papryki (70 g)
lub cukinii
0.7 sztuki cebuli (80 g)
0.1 opakowania groszku (30 g)
lub ciecierzycy
1 łyżka sok z cytryny (10 g)
0.3 garści orzechów nerkowca (10 g)
lub orzechów włoskich
1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
lub oliwy z oliwek
1 szczypta soli (1 g)
składniki na sos:
0.3 opakowania mleczka kokosowego (100 g)
5 plastrów startego imbiru (5 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
2 łyżki curry (10 g)
0.2 garści mielonej kolendry (5 g)
2.5 szczypty cynamonu (2.5 g)
4 łyżeczki płatków chili (4 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Różyczki kalafiora wrzucamy do rozdrabniacza, by uzyskać go w kawałkach wielkości ryżu
2. Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy ryż i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 min aż zmięknie. Po tym czasie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na bok
3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy przyprawionego kurczaka pokrojonego w małe kawałki
4. W tym czasie wszystkie składniki na sos poza wodą blendujemy
5. Gdy kurczak jest gotowy dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę, cebulę i groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko mieszamy
6. Gotujemy 2 min, po tym czasie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy dodatkowe 3 min
7. Następnie dodajemy sos i mieszamy. Jeśli jest za gęsty dolewamy połowę wody Zostawiamy na ogniu na przynajmniej 5 min
8. Podajemy z ryżem z kalafiora. Z wierzchu można posypać wcześniej uprażonymi na suchej patelni orzechami nerkowca
9. Dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą. Danie jest gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,63/5
(z 8 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę