Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami

Wypróbuj przepis na ryż z kalafiora z kurczakiem, który stanie się numerem jeden w Twoim jadłospisie. Ryż z kalafiora to rewelacyjna odmiana dla standardowego ryżu oraz kaszy. Przygotowane danie nadaje się zarówno na obiad, jak i na kolację.

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,32/5
(z 22 ocen)
Ryż z kalafiora z kurczakiem i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
431 mg Sód
18 g Błonnik

Składniki
100 g
 mięsa z piersi kurczaka
150 g
 kalafiora
1
sztuka marchewki
80 g
0,5
sztuki czerwonej papryki
85 g
1
sztuka cebuli
80 g
0,2
porcji groszku
30 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
10 g
 orzechów nerkowca
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
szczypta soli
0,25 g

Składniki na sos:

0,3
opakowania mleczka kokosowego
100 g
1
plaster startego imbiru
5 g
2
ząbki czosnku
12 g
0,5
łyżeczki curry
6 g
1
garść kolendry świeżej
4 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka płatków chili
5 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

527 kcal Kalorie
35 g Białko
26 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
431 mg Sód
18 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Różyczki kalafiora wrzucamy do rozdrabniacza, by uzyskać go w kawałkach wielkości ryżu.

2

Rozgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy ryż i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy 5-7 min aż zmięknie. Po tym czasie przekładamy do miski, przykrywamy i odstawiamy na bok.

3

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Smażymy przyprawionego kurczaka pokrojonego w małe kawałki.

4

W tym czasie wszystkie składniki na sos poza wodą blendujemy.

5

Gdy kurczak jest gotowy, dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki, paprykę, cebulę i groszek. Doprawiamy solą i pieprzem, następnie wszystko mieszamy.

6

Gotujemy 10 min, po tym czasie dodajemy sok z cytryny, mieszamy i gotujemy dodatkowe 3 min.

7

Następnie dodajemy sos i mieszamy. Jeśli jest za gęsty dolewamy połowę wody. Zostawiamy na ogniu na przynajmniej 10 min.

8

Podajemy z ryżem z kalafiora. Na wierzch dodajemy wcześniej uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?