Zapisz

Ryż z jabłkami

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Oceń przepis
4,57/5
(z 14 ocen)
591kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Ryż z jabłkami

Na cały przepis przypada:

591

kcal

8

białka b

14

tłuszczy t

104

węglowodanów w

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
50 g ryżu
150 ml mleka roślinnego (owsianego/ryżowego)
ksylitol wedle uznania
325 g jabłek
3 łyżeczki cynamonu
20 g orzechów
Sposób przygotowania
1. Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy mleko, dodajemy ksylitol i gotujemy około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki. W miedzy czasie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej mleka.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy.
3. Dodajmy cynamon i w razie potrzeby ksylitol.
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka.
5. Pieczemy około 10-15 minut.
6. Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,57/5
(z 14 ocen)
To też może Ci zasmakować
Domowa granola
Omlet ze szpinakiem

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę