Ryż z jabłkami
Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Ryż z jabłkami
Podstawowe informacje
40 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
515.7 kcal
Białko:
7.1 g
Tłuszcze:
19.2 g
Węglowodany:
79.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy napój roślinny, dodajemy erytrol i gotujemy około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej napoju roślinnego
- 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy
- 3. Dodajmy cynamon i w razie potrzeby erytrol
- 4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka
- 5. Pieczemy około 10-15 minut
- 6. Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami. Smacznego!