Zapisz

Ryż z jabłkami

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Oceń
4,33/5
(z 24 ocen)
ryż z jabłkami

Ryż z jabłkami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

515.7kcal

Białko:

7.1g

Tłuszcze:

19.2g

Węglowodany:

79.4g

Uwielbiasz jabłka? Proponuję zapiekany ryż z jabłkami to zdrowy przepis na smaczną, słodką kolację lub deser. Smaki, które pamiętamy z dzieciństwa warto wykorzystać w kuchni. Siła i wspaniały smak tkwi w prostocie i w szczegółach.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 porcji ryżu (50 g)
lub kaszy jaglanej
0.6 szklanki napoju roślinnego (150 g)
lub mleka 2%
3 łyżeczki erytrolu (15 g)
1 sztuka jabłek (150 g)
lub gruszek
3 szczypty cynamonu (3 g)
0.7 garści orzechów (20 g)
lub wiórek kokosowych
1 łyżeczka oleju kokosowego (5 g)
lub masła klarowanego
Sposób przygotowania
1. Ryż wsypujemy do garnka, wlewamy napój roślinny, dodajemy erytrol i gotujemy około 10-15 minut, aż ryż będzie miękki. W międzyczasie mieszamy i w razie potrzeby dodajemy więcej napoju roślinnego
2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce. Do garnka wrzucamy starte jabłka, zalewamy wodą ponad ich poziom i dusimy pod przykryciem, aż mus będzie gotowy
3. Dodajmy cynamon i w razie potrzeby erytrol
4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Foremki do pieczenia smarujemy olejem kokosowym, wkładamy ryż, na górę wykładamy jabłka
5. Pieczemy około 10-15 minut
6. Wierzch posypujemy cynamonem i zmielonymi orzechami. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,33/5
(z 24 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę