Zapisz

Ryba po grecku

Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
ryba po grecku

Ryba po grecku

Podstawowe informacje
  poziom trudności
60 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

472.9kcal

Białko:

46.3g

Tłuszcze:

17.8g

Węglowodany:

37.3g

Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
6 porcji filetu z dorsza (lub innej białej ryby) (600 g)
3.3 łyżeczki masła klarowanego (20 g)
lub oleju kokosowego
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
10 plastrów startego imbiru (10 g)
2 sztuki cebuli (220 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
1 sztuka papryki czerwonej (140 g)
0.5 sztuki pora (100 g)
0.6 szklanki wody (150 g)
5 sztuk marchewki (300 g)
1 łyżeczka papryki czerwonej w proszku (5 g)
0.3 sztuki papryczki chilli (opcjonalnie) (5 g)
1.4 szklanki przecieru pomidorowego (350 g)
1 łyżka sosu sojowego (10 g)
1 łyżeczka przyprawy curry w proszku (2.5 g)
0.8 łyżeczki miodu (10 g)
lub syropu klonowego
4 plastry startego imbiru (4 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
Sposób przygotowania
1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut
2. Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach
3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli
4. Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli
5. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody
6. Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierz układamy rybę i przekładamy na talerz. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę