Ryba po grecku
Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Ryba po grecku
Podstawowe informacje
60 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
472.9 kcal
Białko:
46.3 g
Tłuszcze:
17.8 g
Węglowodany:
37.3 g
Zobacz więcej szczegółów
Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut
- 2. Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach
- 3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli
- 4. Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli
- 5. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody
- 6. Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierz układamy rybę i przekładamy na talerz. Smacznego!