Ten przepis jest zdrowy
Ale aby osiągnąć swój cel, Twoja porcja musi być dopasowana indywidualnie.
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Zapisz

Ryba po grecku

Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
1027kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
ryba po grecku

Ryba po grecku

Na cały przepis przypada:

1027

kcal

106

białka b

51

tłuszczy t

35

węglowodanów w

Świąteczny stół często zastawiony jest 12 potrawami, gdzie nie może zabraknąć ryby po grecku. Soczysta ryba w towarzystwie warzyw to klasyka polskiej kuchni. Ryba po grecku jest idealnym daniem na świąteczny stół, ale również może zagościć na stole podczas innych okazji.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
600 g filetu z dorsza (lub innej białej ryby)
20 g masła klarowanego
20 g oliwy z oliwek
10 ml startego imbiru
200 g cebuli
1 ząbek czosnku
120 g papryki czerwonej
100 g pora
150 g wody
300 g marchewki
5 g papryki czerwonej w proszku
5 g papryczki chilli (opcjonalnie)
350 g przecieru pomidorowego
Marynata:
10 g sosu sojowego
2,5 g przyprawy curry w proszku
10 g miodu
5 g startego imbiru
10 g oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
1. Rybę myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, składniki marynaty mieszamy, zalewamy rybę i doprawiamy solą i pieprzem, następnie odstawiamy na około 30 minut
2. Zamarynowane kawałki ryby układamy na blaszce i pieczemy w 180 stopniach
3. Na dużej patelni rozgrzewamy masło z oliwą, dodajemy starty imbir i mieszając podsmażamy. Następnie dodajemy cebulę i smażymy, aż się zeszkli
4. Dodajemy czosnek, startą paprykę, marchewkę oraz pokrojonego pora, zalewamy wodą i dusimy około 10 minut. Doprawiamy solą, pieprzem, czerwoną papryką i chilli
5. Gdy warzywa będą już miękkie dodajemy przecier i mieszając gotujemy do odparowania nadmiaru wody
6. Do filiżanki/kubeczka wkładamy farsz warzywny, na wierz układamy rybę i przekładamy na talerz. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
To też może Ci zasmakować
Precel z szynką
Tuna bowl

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę