Zapisz

Ramen z tofu

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)
ramen z tofu

Ramen z tofu

Podstawowe informacje
  poziom trudności
200 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

484.3kcal

Białko:

41g

Tłuszcze:

19.7g

Węglowodany:

46.1g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
4 sztuki cebuli (400 g)
30 plastrów imbiru (30 g)
5 łyżeczek jasnej pasty miso (25 g)
1 łyżeczka oleju sezamowego (5 g)
lub oliwy z oliwek
3.5 szklanki bulionu warzywnego (800 g)
3 sztuki borowików suszonych (15 g)
0.1 sztuki grzybów shitake (15 g)
4.5 łyżki sosu sojowego (45 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
1 szczypta soli (1 g)
dodatki:
1 listek kapusty pak choi (220 g)
0.5 łyżeczki sezamu (10 g)
2.5 opakowania tofu (300 g)
0.5 sztuki marchewki (45 g)
1 łyżeczka szczypiorku (5 g)
Sposób przygotowania
1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut
2. Dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby, łyżeczkę soli, oraz resztę sosu sojowego
3. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę - najlepiej 2 - 3 godziny
4. Tofu kroimy w kostkę i podsmażamy. Grillujemy pojedyncze liście kapusty
5. Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji
6. Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso
7. Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy
8. Podajemy z makaronem, warzywami, tofu i szczypiorkiem

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,43/5
(z 7 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę