Ramen z batatami i ciecierzycą

Ramen z batatami i ciecierzycą
Podstawowe informacje
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
410.2 kcal
Białko:
14.2 g
Tłuszcze:
11.7 g
Węglowodany:
64.5 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut
- 2. Dodajemy jedną łyżkę sosu sojowego i mieszamy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby, łyżeczkę soli, oraz resztę sosu sojowego
- 3. Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę - najlepiej 2 - 3 godziny
- 4. Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni
- 5. Bataty kroimy w kostkę i wykładamy na blaszkę, odsączamy ciecierzycę i dodajemy do batatów. Warzywa na blaszce polewamy olejem sezamowym i sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25 - 35 minut
- 6. Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji
- 7. Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso
- 8. Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru. Zagotowujemy
- 9. Podajemy z makaronem, warzywami i szczypiorkiem