Ramen z batatami i ciecierzycą

Ramen z batatami i ciecierzycą

Ramen – czyli jedno z najpopularniejszych dań kuchni japońskiej i chińskiej zdobywa w ostatnim czasie serca Polaków (i nie tylko). I nie ma się co dziwić – bo ta charakterystyczna zupa zachwyca smakiem i aromatem. A jeśli masz ochotę przygotować ramen w domowym zaciszu, możesz to zrobić na przykład na bazie poniższego przepisu. Taki ramen z batatami i ciecierzycą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest też źródłem takich składników odżywczych jak beta-karoten, żelazo czy magnez. Spróbuj koniecznie!

30 min
Czas przygotowania
210 min
Czas całkowity
Trudny
Poziom trudności
Oceń
4,13/5
(z 8 ocen)
Ramen z batatami i ciecierzycą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

370 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
3140 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
1
łyżeczka oleju sezamowego
5 g
6
plastrów imbiru
30 g
3
ząbki czosnku
18 g
3,5
sztuki cebuli
280 g
4,5
łyżki sosu sojowego
45 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
3
sztuki borowików suszonych
15 g
3
sztuki grzybów shitake
15 g
5
łyżeczek jasnej pasty miso
25 g

dodatki:

1
sztuka batatów
200 g
180 g
 ciecierzycy konserwowej
0,5
łyżeczki oleju sezamowego
2,5 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
150 g
 makaronu do ramenu
1
łyżeczka szczypiorku
5 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

370 kcal Kalorie
13 g Białko
12 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
3140 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

W garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekany imbir, cebulę, czosnek i smażymy przez 5 minut.

2

Dodajemy sos sojowy, po minucie wlewamy bulion warzywny, następnie dodajemy grzyby.

3

Zagotowujemy i zmniejszamy ogień, gotujemy przez minimum godzinę, najlepiej 2 – 3 godziny.

4

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni

5

Bataty kroimy w plastry i wykładamy na blaszkę, odsączamy ciecierzycę i dodajemy do batatów. Warzywa na blaszce polewamy olejem sezamowym i sosem sojowym, mieszamy i pieczemy przez 25 – 35 minut.

6

Kroimy szczypiorek i marchewkę. Makaron gotujemy według instrukcji.

7

Wywar przelewamy przez sitko, wyjmujemy grzyby, warzywa możemy przecisnąć przez oczka sitka. Dodajemy pastę miso. Grzyby kroimy i dodajemy do wywaru, zagotowujemy.

8

Ramen podajemy z makaronem, warzywami, sezamem i szczypiorkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?