Pulpety w sosie słodko kwaśnym

Pulpety w sosie słodko kwaśnym
Podstawowe informacje
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
512.4 kcal
Białko:
40.1 g
Tłuszcze:
11.5 g
Węglowodany:
60.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni
- 2. Mięso wkładamy do miski, dodajemy wyciśnięty czosnek, jajka, otręby, sos sojowy, sól i pieprz
- 3. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą aż się dobrze połączą, formujemy pulpety i układamy w naczyniu żaroodpornym
- 4. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut
- 5. W czasie pieczenia pulpecików przygotowujemy sos
- 6. W garnku rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojony imbir, paprykę, papryczkę chili i wyciśnięty czosnek, a także pokrojonego ananasa. Całośc podsmażamy przez 6-7 minut
- 7. Następnie dodajemy pomidory, bulion warzywny, sok ananasowy, sos sriracha, ocet ryżowy i mieszamy składniki ze sobą na średnim ogniu
- 8. Mieszamy 2 łyżki zimnej wody z jedną łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wlewamy do sosu, i szybko mieszamy aby sos zgęstniał
- 9. Wyjmujemy pulpeciki z piekarnika i wlewamy do nich sos, wkładamy całość do piekarnika na 10minut, po tym czasie danie jest już gotowe.