Zapisz

Precle

Oceń
4,14/5
(z 14 ocen)
precle

Precle

Podstawowe informacje
  poziom trudności
120 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

399.6kcal

Białko:

16.2g

Tłuszcze:

9.2g

Węglowodany:

69.3g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
0.8 szklanki mleka 1,5% (200 g)
0.3 łyżeczki drożdży świeżych (25 g)
0.6 łyżki miodu (15 g)
lub syropu klonowego
35 łyżek mąki pszennej (350 g)
lub mąki orkiszowej
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
1 szczypta soli (1 g)
4 szklanki wody (1000 g)
3 łyżeczki sody (3 g)
5 szczypt soli (5 g)
1 sztuka jajka (55 g)
0.3 łyżeczki sezamu/ soli/ maku (5 g)
Sposób przygotowania
1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, po rozpuszczeniu miodu dodajemy drożdże i czekamy 10 minut
2. Mąkę, sól i olej kokosowy łączymy ze sobą, następne dodajemy zaczyn
3. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 1.5 h
4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto uderzeniem i przekładamy na stolnice, dzielimy na równe części
5. Składamy precle, formując z wałka kształt litery U, następnie górne końce krzyżujemy i łączymy z dolną częścią
6. Uformowane precle wykładamy na łyżkę cedzakową i zanurzamy we wrzącej wodzie na 30sekund
7. Następnie przekładamy precle na blachę
8. Dekorujemy precle smarując je jajkiem i obsypujemy dodatkami np. sezamem, solą lub makiem
9. Pieczemy aż będą złote w 220*c przez ok 10 minut

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,14/5
(z 14 ocen)
To też może Ci zasmakować
Precel z łososiem
Chleb gryczany

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę