Precle

Precle
Podstawowe informacje
120 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
408.3 kcal
Białko:
17.2 g
Tłuszcze:
9.6 g
Węglowodany:
70.6 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, po rozpuszczeniu miodu dodajemy drożdże i czekamy 10 minut
- 2. Mąkę, sól i olej kokosowy łączymy ze sobą, następnie dodajemy zaczyn
- 3. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 1.5 h
- 4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto uderzeniem i przekładamy na stolnice, dzielimy na równe części
- 5. Składamy precle, formując z wałka kształt litery U, następnie górne końce krzyżujemy i łączymy z dolną częścią
- 6. Uformowane precle wykładamy na łyżkę cedzakową i zanurzamy we wrzącej wodzie na 30sekund
- 7. Następnie przekładamy precle na blachę
- 8. Dekorujemy precle smarując je jajkiem i obsypujemy dodatkami np. sezamem, solą lub makiem
- 9. Pieczemy aż będą złote w 220*c przez ok 10 minut