Precle

Precle
Podstawowe informacje
120 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
399.6kcal
Białko:
16.2g
Tłuszcze:
9.2g
Węglowodany:
69.3g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 0.8 szklanki mleka 1,5% (200 g)
- 0.3 łyżeczki drożdży świeżych (25 g)
- 0.6 łyżki miodu (15 g)
lub syropu klonowego
- 35 łyżek mąki pszennej (350 g)
lub mąki orkiszowej
- 3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju rzepakowego
- 1 szczypta soli (1 g)
- 4 szklanki wody (1000 g)
- 3 łyżeczki sody (3 g)
- 5 szczypt soli (5 g)
- 1 sztuka jajka (55 g)
- 0.3 łyżeczki sezamu/ soli/ maku (5 g)
Sposób przygotowania
- 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy do niego miód, po rozpuszczeniu miodu dodajemy drożdże i czekamy 10 minut
- 2. Mąkę, sól i olej kokosowy łączymy ze sobą, następne dodajemy zaczyn
- 3. Wyrabiamy ciasto i przekładamy do wysmarowanej tłuszczem miski, odstawiamy na 1.5 h
- 4. Po wyrośnięciu odgazowujemy ciasto uderzeniem i przekładamy na stolnice, dzielimy na równe części
- 5. Składamy precle, formując z wałka kształt litery U, następnie górne końce krzyżujemy i łączymy z dolną częścią
- 6. Uformowane precle wykładamy na łyżkę cedzakową i zanurzamy we wrzącej wodzie na 30sekund
- 7. Następnie przekładamy precle na blachę
- 8. Dekorujemy precle smarując je jajkiem i obsypujemy dodatkami np. sezamem, solą lub makiem
- 9. Pieczemy aż będą złote w 220*c przez ok 10 minut