Zapisz

Pomidorowe leczo z batatami

Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy.
Smacznego!

Oceń
4,52/5
(z 21 ocen)
pomidorowe leczo z batatami

Pomidorowe leczo z batatami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
40 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

549.7kcal

Białko:

33.2g

Tłuszcze:

13g

Węglowodany:

81.5g

Lubisz bataty, jednak nudzą Ci się wszystkie potrawy? Sprawdź przepis na pomidorowe leczo z batatami, który znakomicie łączy paprykę, fasolę, cukinię, bakłażana i bataty z wołowym mięsem. Danie znakomicie nadaje się na obiad lub posiłek potreningowy.
Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
2 porcje mielonej wołowiny (200 g)
lub mielonego mięsa drobiowego
2 sztuki batatów (350 g)
lub ziemniaków
0.8 sztuki cukinii (160 g)
1 sztuka bakłażana (190 g)
1 sztuka czerwonej papryki (140 g)
1.7 opakowania czerwonej fasoli konserwowej (400 g)
lub ciecierzycy konserwowej
1 sztuka cebuli (110 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 szczypta soli (1 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
1 łyżeczka oregano (5 g)
5 garści bazylia (5 g)
1 łyżeczka ostrej papryki (1 g)
5 szczypt wędzonej papryki (5 g)
1.6 szklanki przecieru pomidorowego (400 g)
Sposób przygotowania
1. W garnku na oliwie podsmażamy cebulę i posiekany czosnek
2. Dodajemy mięso i obsmażamy
3. Doprawiamy pieprzem i solą
4. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, a po chwili pokrojoną cukinię i bakłażana
5. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i smażmy od czasu do czasu mieszając
6. Batata obieramy i kroimy w kostkę
7. Podgotowujemy pokrojone kawałki batata około 10 minut. Odcedzamy i dodajemy na patelnię
8. Dodajemy czerwoną fasolę (opcjonalnie)
9. Pomidory obieramy ze skóry, kroimy w kostkę i dodajemy do środka
10. Doprawiamy pieprzem, oregano, bazylią, ostrą i wędzoną papryką
11. Dodajemy przecier pomidorowy i całość mieszamy
12. Po wymieszaniu nasze pysze danie jest gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,52/5
(z 21 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę