Zapisz

Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym

Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!

Oceń
4,60/5
(z 15 ocen)
polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym

Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

534.3kcal

Białko:

34.8g

Tłuszcze:

24.1g

Węglowodany:

48.1g

Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
3.5 sztuki ziemniaków (400 g)
lub ryżu basmati
0.5 sztuki polędwiczki wieprzowej (200 g)
lub polędwiczki z kurczaka
1.7 łyżeczki masła klarowanego (10 g)
lub oleju kokosowego
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
0.5 łyżeczki musztardy dijon (6 g)
0.2 opakowania mleczka kokosowego (80 g)
lub śmietanki 30%
1 sztuka pora (250 g)
1 szczypta soli (1 g)
0.2 łyżeczki ziół (1 g)
0.2 porcji koperku (5 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 szczypta świeżo zmielonego pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso myjemy, odcinamy błonę i kroimy na skośne plasterki
2. Rozkładamy na desce i delikatnie rozbijamy
3. Nacieramy posiekanym czosnkiem, doprawiamy i odstawiamy na parę minut
4. Pora obieramy z pierwszej warstwy, myjemy i kroimy na cienkie paseczki
5. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę
6. Mięso smażymy krótko na dużym ogniu, ok. minuty na stronę i przekładamy na talerz
7. Na tej samą patelnie wykładamy pora, doprawiamy solą i pieprzem
8. Mieszając smażymy kilka minut
9. Dolewamy wodę i dusimy pod przykrywką
10. Na patelnie wykładamy polędwiczki, wlewamy mleczko lub śmietankę
11. Dodajemy musztardę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania
12. Podajemy z ziemniaczkami i ogórkiem
13. Ziemniaki po ugotowaniu możemy podpiec w piekarniku. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,60/5
(z 15 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę