Placuszki twarogowe
Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Placuszki twarogowe
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
454.9 kcal
44.3 g
17.1 g
28.7 g
Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Oddzielamy żółtka i biała jajek
- 2. Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce
- 3. Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz erytrolu
- 4. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką
- 5. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wylewamy ciasto, tworząc małe placuszki
- 6. Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!