Zapisz

Placuszki twarogowe

Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
1045kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Placuszki twarogowe

Na cały przepis przypada:

1045

kcal

103

białka b

38

tłuszczy t

60

węglowodanów w

Śniadania nie muszą być monotonne i składać się wyłącznie z kanapek. Te ostatnie można zastąpić placuszkami twarogowymi. Użyjmy do ich przyrządzenia mąki orkiszowej. Jest zdrowsza od białej mąki, bo zawiera więcej błonnika, żelaza i nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
375 gram Twarogu
4 sztuki Jajek
1 łyżka Ksylitolu
4 łyżki Mąki orkiszowej
Sposób przygotowania
1. Oddzielamy żółtka i biała jajek
2. Białka ubijamy na pianę w oddzielnej misce
3. Przesiewamy przez sitko mąkę orkiszową, a następnie dodajemy ją do twarogu, żółtek jaj oraz ksylitolu
4. Dodajemy ubitą wcześniej pianę z białek i mieszamy łyżką
5. Rozgrzewamy patelnię bez dodatku tłuszczu i wylewamy ciasto, tworząc małe placuszki
6. Placuszki świetnie komponują się z jogurtem naturalnym z owocami. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę