Placki bananowe

Placki bananowe

Różnego rodzaju placki i placuszki cieszą się powodzeniem wśród dzieci i dorosłych. Wystarczy kilka składników, a pyszne śniadanie, przekąska lub deser są za chwilę gotowe. Pora przedstawić nasz przepis na placki bananowe, które rozpływają się w ustach. Możesz je łączyć z najróżniejszymi dodatkami. Fantastycznie komponują się z owocami i jogurtem, ale też z masłem orzechowym oraz bakaliami. To prosty przepis bez dodatku cukru! Słodycz dostarczają same banany. Smakowite placki bananowe zaspokajają apetyt i dodają energii na cały dzień. Przekonaj się na własnej skórze!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,04/5
(z 304 ocen)
Placki bananowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

480 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
82 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
5
łyżek mąki jaglanej
50 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

480 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
82 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nasz przepis na placki z banana wykonasz błyskawicznie w kilku prostych krokach. Zacznij od przygotowania bananów. Przy zakupie zwróć uwagę, aby były dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe. Będą słodkie i łatwo rozgnieciesz je widelcem. Aby zrobić placuszki z bananem obierz owoce ze skórki i rozgnieć w misce widelcem.

2

W kolejnej misce połącz resztę składników na placki z bananem. Użyj mąki jaglanej ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i sporo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo i miedź.

3

Wyjmij jajko z lodówki i wbij je do mąki.

4

Jeszcze lepszy smak i aromat pankejki bananowe zyskają, gdy dodasz cynamon do mąki i jajka. Warto dodawać odrobinę cynamonu do różnych potraw ze względu na jego właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

5

Dodaj rozgniecionego banana do reszty składników i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Możesz też użyć miksera ustawionego na niskie obroty – pozwoli to szybko uzyskać jednolitą masę.

6

Gdy masa jest gotowa, pozostało już tylko smażenie. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Pamiętaj, aby ogień nie był za duży, bo pancake bananowe szybko zaczną się przypalać. Niewielkie porcje ciasta nakładaj na patelnię przy pomocy łyżki i smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Możesz je jeść na ciepło lub zimno, dlatego świetnie sprawdzają się również podczas pikników. Placuszki bananowe dla dzieci to nie lada uczta, ale niemal każdy, kto ich spróbuje, z przyjemnością do nich wraca. Miłego pałaszowania!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?