Pizza z cukinii
Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

Pizza z cukinii
Podstawowe informacje
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
449.2 kcal
Białko:
38.1 g
Tłuszcze:
24.2 g
Węglowodany:
18.3 g
Zobacz więcej szczegółów
Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę
- 2. Dodajemy starty na tarce parmezan, wbijamy dwa jajka i posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy
- 3. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
- 4. Pieczemy w 200 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione
- 5. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą zeszklone
- 6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż zgęstnieje
- 7. Zarumieniony spód pizzy smarujemy gotowym sosem, układamy plasterki szynki i kawałki pokrojonej mozzarelli
- 8. Wstawiamy do piekarnika na około 5-8 minut
- 9. Gotową pizze posypujemy świeżą rukolą i parmezanem. Smacznego!