Zapisz

Pizza z cukinii

Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

Oceń
3,98/5
(z 119 ocen)
pizza z cukinii

Pizza z cukinii

Podstawowe informacje
  poziom trudności
50 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

449.2kcal

Białko:

38.1g

Tłuszcze:

24.2g

Węglowodany:

18.3g

Moja propozycja zdrowej przekąski to pizza z cukinii w niespotykanej wersji. Pyszna pizza z parmezanem, szynką parmeńską i rukolą zrobi furorę zarówno przy obiedzie, jak również podczas spotkania z przyjaciółmi. Do jej przyrządzenia nie potrzeba dużo czasu.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
1.5 sztuki cukinii (340 g)
3 łyżki parmezanu (50 g)
2 sztuki jaj (110 g)
1 łyżeczka oregano (5 g)
7 plastrów sera mozzarella (100 g)
4 plastry szynki parmeńskiej (60 g)
lub szynki z indyka
0.6 szklanki przecieru pomidorowego lub pomidorów w puszce (150 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
1 łyżeczka papryki słodkiej (5 g)
2.5 garści rukoli (50 g)
Sposób przygotowania
1. Cukinie obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach. Kilkakrotnie mocno odciskamy z niej wodę
2. Dodajemy starty na tarce parmezan, wbijamy dwa jajka i posypujemy dużą ilością oregano. Całość mieszamy
3. Przygotowane ciasto rozkładamy na blaszce do pizzy nasmarowanej odrobiną oliwy. Możemy użyć blachy piekarnikowej wyłożonej papierem do pieczenia
4. Pieczemy w 200 stopniach (góra – dół) przez około 20 minut. Brzegi pizzy powinny już być mocno zarumienione
5. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oliwie z oliwek, aż będą zeszklone
6. Następnie dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy, aż zgęstnieje
7. Zarumieniony spód pizzy smarujemy gotowym sosem, układamy plasterki szynki i kawałki pokrojonej mozzarelli
8. Wstawiamy do piekarnika na około 5-8 minut
9. Gotową pizze posypujemy świeżą rukolą i parmezanem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,98/5
(z 119 ocen)
To też może Ci zasmakować
Burrito
Placuszki z cukinii

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę