Pizza z batatów
Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Pizza z batatów
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
344.8 kcal
13.9 g
10.1 g
53.6 g
Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C
- 2. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem
- 3. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę
- 4. Jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody
- 5. Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się o ręki
- 6. Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto
- 7. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem
- 8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach
- 9. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy
- 10. Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki
- 11. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut
- 12. Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią
- 13. Gdy nasza pizza jest gotowa nie zostaje nam nic poza cieszyć się jej smakiem. Smacznego!