Pizza z batatów

Pizza z batatów

Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

30 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,74/5
(z 68 ocen)
Pizza z batatów
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

378 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
639 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

2
sztuki batata
350 g
11
łyżek mąki owsianej
130 g

Sos:

4
łyżeczki oliwy z oliwek
20 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,3
opakowania passaty pomidorowej
200 g
1
łyżeczka suszonego oregano
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Dodatki:

7
plastrów szynki parmeńskiej
105 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
150 g
1
sztuka czerwonej cebuli
80 g

Do podania:

2
łyżki parmezanu
20 g
1
garść bazylii
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

378 kcal Kalorie
17 g Białko
14 g Tłuszcze
47 g Węglowodany
639 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Piekarni rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem.

3

Dodajemy przesianą przez sitko mąkę (jeżeli jest zbyt gęste, dolewamy odrobinę wody). Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się od ręki.

4

Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem.

5

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach.

6

W tym czasie przygotowujemy sos: posiekaną cebulę podsmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy.

7

Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki.

8

Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut.

9

Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?