Zapisz

Pizza z batatów

Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Oceń
3,71/5
(z 17 ocen)
pizza z batatów

Pizza z batatów

Podstawowe informacje
  poziom trudności
110 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

344.8kcal

Białko:

13.9g

Tłuszcze:

10.1g

Węglowodany:

53.6g

Pizza z batata i mąki owsianej to hit w mojej kuchni. Poznaj przepis na tę zdrową i pyszną alternatywę dla klasycznej włoskiej pizzy. Kolorowy przysmak z dodatkiem szynki parmeńskiej, papryki i parmezanu będzie gwiazdą każdej imprezy!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
ciasto:
2 sztuki batata (350 g)
13 łyżek mąki owsianej (130 g)
lub mąki pszennej
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
0.7 sztuki cebuli (80 g)
0.8 szklanki przecieru pomidorowego (200 g)
1 łyżeczka suszonego oregano (5 g)
1 listek bazylii (1 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
7 plastrów szynki parmeńskiej (100 g)
lub szynki z indyka
0.3 sztuki papryki czerwonej (40 g)
0.4 sztuki papryki żółtej (50 g)
10 sztuk pomidorków koktajlowych (150 g)
1 sztuka czerwonej cebuli (110 g)
1.5 porcji parmezanu (20 g)
3 listki bazylii (3 g)
Sposób przygotowania
1. Batata dokładnie myjemy, owijamy w folię aluminiową i pieczemy do miękkości przez około 40 minut w temperaturze 180 st. C
2. Po ostudzeniu obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem
3. Dodajemy przesianą przez sitko mąkę
4. Jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody
5. Po ulepieniu ciasto powinno odklejać się o ręki
6. Blaszkę na pizzę smarujemy delikatnie oliwą i za pomocą dłoni lub wałka rozgniatamy na niej ciasto
7. Uformowane ciasto nakłuwamy widelcem
8. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach
9. W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę podsmażamy na patelni, dodajemy czosnek, przyprawy i przecier pomidorowy
10. Smarujemy ciasto równomiernie sosem i nakładamy dodatki
11. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 15 minut
12. Po upieczeniu posypujemy parmezanem i bazylią
13. Gdy nasza pizza jest gotowa nie zostaje nam nic poza cieszyć się jej smakiem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,71/5
(z 17 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę