Zapisz

Pierniki

Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.

Oceń
5,00/5
(z 5 ocen)
pierniki

Pierniki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
80 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

149.8kcal

Białko:

3.6g

Tłuszcze:

8.7g

Węglowodany:

15.7g

Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
10
Składniki:
6 łyżek mąki ryżowej (60 g)
6 łyżek mąki owsianej (60 g)
6 łyżek mąki orkiszowej (60 g)
lub mąki pszennej pełnoziarnistej
3 szczypty sody oczyszczonej (3 g)
1 szczypta soli (1 g)
0.4 sztuki rozpuszczonego masła (80 g)
lub oleju kokosowego
5 łyżeczek kakao (30 g)
lub karobu
15 szczypt przyprawy do pierników (15 g)
1 sztuka jajka (55 g)
1 sztuka żółtka jaja (20 g)
20 łyżeczek erytrolu (100 g)
Sposób przygotowania
1. Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
2. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy i kakao
3. Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką) aż wszystkie składniki się połączą
4. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i erytrol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
5. Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
6. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
7. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
8. Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
9. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min
10. Pyszne i aromatyczne ciastka są gotowe. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 5 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę