
Pierniki
Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.

Pierniki
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
149.8 kcal
3.6 g
8.7 g
15.7 g
Zapach piernika lub małych pierniczków kojarzy się ze Świętami Bożego Narodzenia, jednak przysmak ten może gościć w Twojej kuchni przez cały rok. Szczególnie w ciekawej wersji z mąką orkiszową, ryżową i owsianą. Pierniki mają wyjątkowy zapach i smak. Spróbuj.
Zobacz jak to się robi:

Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Do dużego naczynia przesiewamy mąki, dodajemy sodę i sól
- 2. W garnuszku rozpuszczamy masło i kiedy zacznie się pienić ściągamy z ognia i dodajemy przyprawy i kakao
- 3. Dokładnie mieszamy (najlepiej spiralną trzepaczką) aż wszystkie składniki się połączą
- 4. Na koniec dodajemy jajko, żółtko i erytrol. Jeszcze raz dokładnie mieszamy
- 5. Wlewamy masę piernikową do naczynia z suchymi składnikami, dokładnie mieszamy i wyrabiamy ciasto
- 6. Ciasto powinno być dość twarde ale sprężyste. W razie potrzeby możemy dosypać mąki
- 7. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na około 30-60 minut
- 8. Ciasto dzielimy na części by było nam wygodniej, rozwałkowujemy na oprószonej mąką stolnicy
- 9. Wycinamy ciastka foremkami, układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez ok. 20 min
- 10. Pyszne i aromatyczne ciastka są gotowe. Smacznego!