Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.

Pieczony kurczak z warzywami

Oceń
3,94/5
(z 16 ocen)
pieczony kurczak z warzywami

Pieczony kurczak z warzywami

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
110 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

418.8 kcal

Białko:

31.1 g

Tłuszcze:

8.2 g

Węglowodany:

57.2 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki
2.5 porcji piersi z kurczaka (250 g)
lub piersi z indyka
2.5 porcji podudzi z kurczaka bez kości (250 g)
lub podudzi z indyka bez kości
2 porcje ryżu (200 g)
lub kaszy pęczak
5 łyżeczek kurkumy (5 g)
5 łyżeczek kuminu (5 g)
2 łyżeczki mielonego pieprzu (2 g)
0.1 garści mielonej kolendry (2 g)
20 plastrów imbiru (20 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
1.5 sztuki papryczki chilli (30 g)
1 sztuka cytryny (80 g)
2 sztuki papryki (300 g)
lub marchewki
0.5 sztuki kalafiora (300 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
9 łyżek jogurtu naturalnego (180 g)
Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy na kawałki około 2x2 cm
2. Imbir, czosnek oraz chilli drobno siekamy i dodajemy do kurczaka
3. Wyciskamy sok z cytryny
4. Dodajemy wszystkie przyprawy, jogurt naturalny, sok z cytryny mieszamy wszystkie składniki razem i odkładamy do lodówki na co najmniej godzinę.
5. Paprykę czyścimy i kroimy, kalafior dzielimy na różyczki, na blaszkę wyłożoną papierem przekładamy kurczaka razem z marynatą oraz warzywa
6. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30-35 minut.

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę