Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Oceń
4,30/5
(z 64 ocen)
pieczone kotleciki z ciecierzycy

Pieczone kotleciki z ciecierzycy

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
55 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

536.1 kcal

Białko:

20.4 g

Tłuszcze:

16.3 g

Węglowodany:

89 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki
0.5 szklanki kaszy jaglanej (50 g)
lub ryżu
0.4 opakowania ciecierzycy (100 g)
0.2 sztuki pora (50 g)
lub cebuli
0.3 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
0.6 łyżeczki papryki w proszku (3 g)
3 łyżeczki kuminu (3 g)
2 łyżeczki oliwy (10 g)
lub oleju rzepakowego
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
sos pomidorowy:
1 szklanka pomidorów z kartonu (200 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
1 łyżeczka erytrolu (5 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Gotujemy kaszę jaglaną, odcedzamy ciecierzycę
2. Pokrojonego pora podsmażamy na oliwie
3. Obrywamy listki natki pietruszki i siekamy łodyżki, obieramy czosnek i rozgniatamy
4. Do naczynia blendera przekładamy ugotowaną kaszę jaglaną, ciecierzycę, czosnek, pietruszkę oraz przyprawy, blendujemy aż wszystkie składniki się połączą
5. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i łyżką formujemy kotleciki na blaszce, pieczemy kotleciki przez 25 minut.
6. Blendujemy wszystkie składniki sosu i gotujemy przez 10 minut
7. Kotleciki podajemy z sosem pomidorowym.
To też może Ci zasmakować
Burgery z indyka
Kasza z tofu

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę