Pieczone gołąbki

Pieczone gołąbki
Podstawowe informacje
90 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
408.1kcal
Białko:
25.4g
Tłuszcze:
7.1g
Węglowodany:
60.9g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 4 porcje mięsa mielonego z indyka (400 g)
lub mięsa mielonego z kurczaka
- 2 porcje ryżu (200 g)
lub kaszy gryczanej
- 4 listki białej kapusty (400 g)
- 1.5 sztuki cebuli (160 g)
- 3 ząbki czosnku (18 g)
- 2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)
lub oliwy z oliwek
- 1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
- 2 opakowania pomidorów z kartonu (800 g)
- 1 łyżeczka oregano (5 g)
Sposób przygotowania
- 1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy
- 2. W czasie gotowania ryżu, cebulę i czosnek drobno siekamy
- 3. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i dusimy przez około 10 minut, po tym czasie przekładamy do naczynia żeby wystygła
- 4. Składniki sosu blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem
- 5. Wystudzoną kapustę, cebulę, czosnek, ryż i mięso łączymy ze sobą i formujemy podłużne gołąbki
- 6. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zblendowanego sosu, układamy na nim gołąbki i polewamy resztą
- 7. Gołąbki pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni