Pieczone gołąbki

Pieczone gołąbki

Gołąbki to klasyka polskiej kuchni. Zobacz propozycję pieczonych gołąbków z aromatycznym sosem pomidorowym. To pełnowartościowy posiłek dla każdego.

30 min
Czas przygotowania
90 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,93/5
(z 91 ocen)
Pieczone gołąbki
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

441 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
164 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
400 g
 mięsa mielonego z indyka
200 g
 ryżu białego
400 g
 białej kapusty
2
sztuki cebuli
160 g
3
ząbki czosnku
18 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oregano
3 g
2
opakowania pomidorów z puszki
800 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

441 kcal Kalorie
27 g Białko
8 g Tłuszcze
59 g Węglowodany
164 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 30 min.
1

Proste w przygotowaniu gołąbki z piekarnika świetnie sprawdzają się u osób na diecie. Realizację przepisu zacznij od przygotowania ryżu zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 180°C w trybie góra/dół.

2

Aby przepis na gołąbki z piekarnika wyszedł zgodnie z oczekiwaniami, zadbaj o smak potrawy. Bez cebuli i czosnku będzie mało wyrazisty. Obierz teraz cebulę i czosnek z łupinek, a następnie posiekaj je drobno.

3

Opłucz kapustę i weź tarkę. Zanim umieścisz gołąbki w piekarniku, trzeba połączyć kilka składników. Zanim to zrobisz, przygotuj kapustę. Zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach. Przygotuj patelnię i wlej olej. Włącz palnik, a gdy patelnia będzie już rozgrzana, przełóż na nią startą kapustę. Duś przez ok. 10 minut. Zdejmij z palnika, przełóż do naczynia i zostaw do ostygnięcia.

4

Gołąbki pieczone w piekarniku najlepiej smakują z sosem. Idealną opcję stanowi sos pomidorowy. Wyjmij pomidory z puszki i zblenduj. Dodaj oregano i dopraw solą oraz pieprzem. Dobrze wymieszaj.

5

Pora uformować pieczone gołąbki. Do miski lub większego garnka przełóż mielone mięso z indyka. Dodaj startą, wystudzoną kapustę, a także ryż, cebulę i czosnek. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą starannie przy użyciu rąk. Postaraj się, aby rozłożyły się równomiernie w całej masie. Teraz uformuj podłużne gołąbki.

6

Weź żaroodporne naczynie. Wlej do niego trochę zblendowanego sosu pomidorowego. Ułóż na nim gołąbki. Żeby gołąbki pieczone dobrze przesiąkły sosem, polej je również z wierzchu jego pozostałością.

7

Ile piec gołąbki w piekarniku? Jak w każdym przypadku czas pieczenia ma znaczenie, aby potrawa się nie spaliła, ani nie pozostała surowa. Zalecamy, aby gołąbki zapiekane były przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C. Włącz tryb góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika danie jest od razu gotowe do spożycia. Przekonaj się, jak pyszne są gołąbki w sosie pomidorowym prosto z piekarnika!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?