Zapisz

Pieczone gołąbki

Oceń
3,79/5
(z 29 ocen)
pieczone gołąbki

Pieczone gołąbki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
90 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

408.1kcal

Białko:

25.4g

Tłuszcze:

7.1g

Węglowodany:

60.9g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 porcje mięsa mielonego z indyka (400 g)
lub mięsa mielonego z kurczaka
2 porcje ryżu (200 g)
lub kaszy gryczanej
4 listki białej kapusty (400 g)
1.5 sztuki cebuli (160 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
2 łyżeczki oleju rzepakowego (10 g)
lub oliwy z oliwek
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
2 opakowania pomidorów z kartonu (800 g)
1 łyżeczka oregano (5 g)
Sposób przygotowania
1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy
2. W czasie gotowania ryżu, cebulę i czosnek drobno siekamy
3. Kapustę ścieramy na tarce o grubych oczkach, przekładamy na rozgrzaną patelnie z olejem i dusimy przez około 10 minut, po tym czasie przekładamy do naczynia żeby wystygła
4. Składniki sosu blendujemy i doprawiamy solą i pieprzem
5. Wystudzoną kapustę, cebulę, czosnek, ryż i mięso łączymy ze sobą i formujemy podłużne gołąbki
6. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy odrobinę zblendowanego sosu, układamy na nim gołąbki i polewamy resztą
7. Gołąbki pieczemy przez 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,79/5
(z 29 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę