Zapisz

Pad Thai

Pad Thai jest słynnym danie kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni  makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

Oceń przepis
4,75/5
(z 4 ocen)
800kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Pad Thai

Na cały przepis przypada:

800

kcal

64

białka b

16

tłuszczy t

110

węglowodanów w

Pad Thai jest słynnym danie kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni  makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
200 g kurczaka
100 g makaronu ryżowego
100 g marchewki
100 g cukinii
150 g papryki Czerwonej
40 ml sosu Sojowego
2 łyżki octu ryżowego
1 łyżeczka cukru
2 ząbki czosnku
2 cm imbiru
1 cebula dymka
1 łyżeczka sezamu
150 g pieczarek
1 garść świeżej kolendry
1 łyżeczka oleju kokosowego
Sposób przygotowania
1. Warzywa kroimy w cienkie paski, a kurczaka w kostkę.
2. Z kolendry odcinamy łodygi. Następnie drobno siekamy listki kolendry i cebulkę dymkę, które zostawiamy na koniec.
3. Zalewamy gorącą wodą makaron ryżowy .
4. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, a następnie wrzucamy posiekany czosnek z imbirem.
5. Dodajemy kurczaka i po 4-5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy kolejne 5 minut.
6. Dodajemy wymieszany sos sojowy z cukrem i octem ryżowym, które smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając.
7. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą, cebulką dymką i sezamem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,75/5
(z 4 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę