Pad Thai
Pad Thai jest słynnym daniem kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.

Pad Thai
Podstawowe informacje
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
416 kcal
Białko:
34.4 g
Tłuszcze:
17.2 g
Węglowodany:
50.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Pad Thai jest słynnym daniem kuchni tajskiej. To smażony w woku lub na patelni makaron ryżowy z kurczakiem, warzywami, grzybami, sosem sojowym i octem ryżowym. Niezwykły aromat danie to zawdzięcza dodatkowi kolendry, bez której trudno sobie wyobrazić kuchnię tajską.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Warzywa kroimy w cienkie paski, a kurczaka w kostkę
- 2. Z kolendry odcinamy łodygi. Następnie drobno siekamy listki kolendry i cebulkę dymkę, które zostawiamy na koniec
- 3. Zalewamy gorącą wodą makaron ryżowy
- 4. Na dużej patelni lub woku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, a następnie wrzucamy posiekany czosnek z imbirem
- 5. Dodajemy kurczaka i po 4-5 minutach dodajemy pokrojone warzywa. Wszystko smażymy kolejne 5 minut
- 6. Dodajemy wymieszany sos sojowy z cukrem i octem ryżowym, które smażymy około 1 minuty, cały czas mieszając
- 7. Na koniec posypujemy świeżą kolendrą, cebulką dymką i sezamem. Smacznego!