Pad thai z tofu

Pad thai z tofu
Podstawowe informacje
50 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
488.5 kcal
Białko:
31.4 g
Tłuszcze:
30 g
Węglowodany:
45.8 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Odsączamy tofu, kroimy i przekładamy do woreczka strunowego do którego dodajemy imbir, czosnek i łyżkę oliwy
- 2. Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania
- 3. Kroimy marchewkę w słupki, resztę czosnku i imbiru drobno siekamy
- 4. Prażymy posiekane orzechy
- 5. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 4-5 minut, po czym odlewamy wodę i przelewamy makaron zimną wodą
- 6. Wyjmujemy tofu, a marynatę przelewamy do miski, dolewamy do niej resztę sosu sojowego i miód - wszystko mieszamy do połączenia się składników
- 7. Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju smażymy tofu około 3 minut, co jakiś czas mieszając, po czym wyjmujemy i przekładamy do miseczki
- 8. Na tą samą patelnie wkładamy marchewkę i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron podsmażamy przez 2 minuty i dodajemy marynatę
- 9. Mieszamy całość, dodajemy tofu i posypujemy prażonymi orzechami.