Zapisz

Pad thai z tofu

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
pad thai z tofu

Pad thai z tofu

Podstawowe informacje
  poziom trudności
50 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

488.5kcal

Białko:

31.4g

Tłuszcze:

30g

Węglowodany:

45.8g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
1 szklanka makaronu ryżowego płaskiego (100 g)
lub makaronu pełnoziarnistego
1.7 opakowania tofu (200 g)
20 plastrów imbiru (20 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju kokosowego
2 łyżki sosu sojowego (20 g)
2.5 sztuki marchewki (150 g)
0.8 garści orzechów arachidowych (25 g)
lub orzechów nerkowca
1.5 sztuki papryczki chilli (30 g)
3 ząbki czosnku (18 g)
0.4 łyżeczki miodu (5 g)
lub syropu klonowego
Sposób przygotowania
1. Odsączamy tofu, kroimy i przekładamy do woreczka strunowego do którego dodajemy imbir, czosnek i łyżkę oliwy
2. Odstawiamy tofu na co najmniej 30 minut marynowania
3. Kroimy marchewkę w słupki, resztę czosnku i imbiru drobno siekamy
4. Prażymy posiekane orzechy
5. Makaron zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 4-5 minut, po czym odlewamy wodę i przelewamy makaron zimną wodą
6. Wyjmujemy tofu, a marynatę przelewamy do miski, dolewamy do niej resztę sosu sojowego i miód - wszystko mieszamy do połączenia się składników
7. Na rozgrzanej patelni z łyżka oleju smażymy tofu około 3 minut, co jakiś czas mieszając, po czym wyjmujemy i przekładamy do miseczki
8. Na tą samą patelnie wkładamy marchewkę i podsmażamy przez 3 minuty. Dodajemy makaron podsmażamy przez 2 minuty i dodajemy marynatę
9. Mieszamy całość, dodajemy tofu i posypujemy prażonymi orzechami.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
To też może Ci zasmakować
Pad Thai
Wołowina słodko kwaśna

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę