Orzechowa tarta z malinami
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Orzechowa tarta z malinami
Podstawowe informacje
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
274.9 kcal
Białko:
8.5 g
Tłuszcze:
20.1 g
Węglowodany:
18.2 g
Zobacz więcej szczegółów
Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia
- 2. Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie kilkanaście minut
- 3. Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy
- 4. Masę wykładamy do formy na tartę (polecam użyć silikonowej) i wylepiamy równomiernie spód i boki formy
- 5. Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy
- 6. Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy
- 7. W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.
- 8. Karmelizowane orzechy rozprowadzany na masie orzechowej
- 9. Dekorujemy malinami dla przełamania smaku
- 10. Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
- 11. Następnie cieszymy się naszą pyszną tartą. Smacznego!