Zapisz

Orzechowa tarta z malinami

Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Oceń
4,56/5
(z 18 ocen)
orzechowa tarta z malinami

Orzechowa tarta z malinami

Podstawowe informacje
  poziom trudności
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

273.9kcal

Białko:

8.7g

Tłuszcze:

20.1g

Węglowodany:

18.2g

Jeśli uwielbiasz słodycze to wypróbuj przepis na orzechową tartę z malinami i masłem orzechowym. Jest bardzo prosta w wykonaniu, a jej smak pobudza wszystkie kubki smakowe. Jest to idealny deser na spotkania przy kawie lub jako deser po rodzinnym obiedzie.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
10
Składniki:
spód:
6.7 garści orzechów arachidowych (niesolonych) (200 g)
lub orzechów nerkowca
16 sztuk daktyli (80 g)
5 łyżek kakao (30 g)
lub karobu
6 łyżeczek oleju kokosowego (30 g)
lub masła
nadzienie:
2.7 łyżeczki masła orzechowego (80 g)
1.7 łyżki syropu klonowego (20 g)
lub miodu
1 szczypta soli (1 g)
5 łyżeczek ekstraktu waniiliowego (5 g)
1.3 garści dowolnych orzechów (40 g)
1.7 łyżeczki miodu (20 g)
lub syropu klonowego
1 garść malin (200 g)
lub truskawek
Sposób przygotowania
1. Orzechy prażymy na patelni. Gdy już będą zarumienione odstawiamy do wystygnięcia
2. Daktyle i ostudzone orzechy blendujemy razem. Daktyle możemy wcześniej namoczyć w ciepłej wodzie kilkanaście minut
3. Do zblendowanych orzechów i daktyli dodajemy kakao i rozpuszczony olej kokosowy. Całość mieszamy
4. Masę wykładamy do formy na tartę (polecam użyć silikonowej) i wylepiamy równomiernie spód i boki formy
5. Następnie do miseczki wkładamy składniki na nadzienie i dobrze mieszamy bądź miksujemy
6. Gotowe nadzienie wykładamy na spód ciasta, rozprowadzamy i wygładzamy
7. W rondelku podgrzewamy miód, co chwilę mieszając, aż zacznie się karmelizować. Dodajemy orzechy i mieszamy.
8. Karmelizowane orzechy rozprowadzany na masie orzechowej
9. Dekorujemy malinami dla przełamania smaku
10. Gotową tartę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc
11. Następnie cieszymy się naszą pyszną tartą. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,56/5
(z 18 ocen)
To też może Ci zasmakować
Batony orzechowe
Tarteletki z malinami

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę