Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Naleśniki z kurczakiem i warzywami

Czy wiesz, że idealne naleśniki wcale nie muszą być słodkie? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki z kurczakiem i warzywami, żeby się o tym przekonać! Danie to świetnie sprawdzi się jako oryginalny obiad, kolacja, czy wytrawny podwieczorek, dostarczając jednocześnie mocy niezbędnych składników odżywczych – i to wszystko, w formie pysznej, idealnie przyprawionej potrawy.

15 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 14 ocen)
Naleśniki z kurczakiem i warzywami
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

536 kcal Kalorie
40 g Białko
11 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
223 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki

Ciasto:

10
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
150 g
15
łyżek mąki orkiszowej pełnoziarnistej
150 g
1
szklanka mleka 2%
250 g
1
szklanka napoju ryżowego
250 g
2
sztuki jajek kurzych
112 g
0,5
szklanki wody gazowanej
125 g
1
szczypta soli
0,25 g

Nadzienie:

400 g
 mięsa z piersi kurczaka
2
sztuki papryki czerwonej
340 g
1
sztuka cebuli czerwonej
80 g
0,4
opakowania passaty pomidorowej
250 g
1
łyżka koncentratu pomidorowego
25 g
1
łyżeczka czosnku granulowanego
1 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
łyżeczka mielonej kolendry
2 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki płatków chilli
2,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

536 kcal Kalorie
40 g Białko
11 g Tłuszcze
72 g Węglowodany
223 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Wszystkie składniki na naleśniki mieszamy ze sobą, odstawiamy na około 7-10 minut i smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni.

2

Przygotowujemy nadzienie do naleśników.
Kroimy warzywa, paprykę w paski, cebulę w piórka.

3

Mięso kroimy w paski, polewamy oliwą i przyprawiamy solą, pieprzem, płatkami chili, papryką wędzoną i słodką, mieloną kolendrą i odstawiamy.

4

Mięso smażymy na patelni przez 5 minut. Dodajemy cebulę i paprykę, podsmażamy przez kolejne 5 minut. Następnie dodajemy passatę, koncentrat, czosnek granulowany. Całość dusimy przez około 7-8 minut i doprawiamy solą i pieprzem.

5

Naleśniki przekładamy przygotowanym nadzieniem i zawijamy.
Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?