Naleśniki jaglane

Naleśniki jaglane

Uwielbiasz naleśniki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla Ciebie przepis na naleśniki jaglane, które zdecydowanie będą mniej kaloryczne niż te wykonane z tradycyjnego ciasta. Wykorzystaj mąkę jaglaną i mleko roślinne, a smak naleśników szybko zachwyci Twoje podniebienie.

5 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,94/5
(z 158 ocen)
Naleśniki jaglane
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

101 kcal Kalorie
2 g Białko
4 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
30 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
15
łyżek mąki jaglanej
150 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
1,2
szklanki mleka roślinnego
300 g
1
szczypta soli
0,25 g
6
łyżeczek masła
30 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

101 kcal Kalorie
2 g Białko
4 g Tłuszcze
14 g Węglowodany
30 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut.

2

Jeżeli ciasto będzie za gęste, dolewamy więcej mleka lub wody.

3

Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, rozlewamy go po całej powierzchni, możemy też rozsmarować ręcznikiem papierowym.

4

Wylewamy pierwszego naleśnika i smażymy z obu stron.

5

Naleśniki najlepiej smakują, gdy są bardzo cienkie.

6

Z podanych składników wychodzi około 10 naleśników.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?