Naleśniki jaglane
Uwielbiasz naleśniki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla Ciebie przepis na naleśniki jaglane, które zdecydowanie będą mniej kaloryczne niż te wykonane z tradycyjnego ciasta. Wykorzystaj mąkę jaglaną i mleko roślinne, a smak naleśników szybko zachwyci Twoje podniebienie.

Naleśniki jaglane
Podstawowe informacje
45 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
105.1kcal
Białko:
3.2g
Tłuszcze:
4.7g
Węglowodany:
11.6g
Zobacz więcej szczegółów
Uwielbiasz naleśniki i szukasz zdrowszej wersji? Mam dla Ciebie przepis na naleśniki jaglane, które zdecydowanie będą mniej kaloryczne niż te wykonane z tradycyjnego ciasta. Wykorzystaj mąkę jaglaną i mleko roślinne, a smak naleśników szybko zachwyci Twoje podniebienie.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 15 łyżek mąki jaglanej (150 g)
lub mąki pszennej
- 1 sztuka jajka (55 g)
- 1.2 szklanki napoju roślinnego (300 g)
lub mleka 2%
- 1 szczypta soli (1 g)
- 6 łyżeczek oleju kokosowego (30 g)
lub oliwy z oliwek
Sposób przygotowania
- 1. Wszystkie składniki mieszamy i przykrywamy czystą ściereczką. Odstawiamy na około 30 minut
- 2. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dolewamy więcej mleka lub wody
- 3. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, rozlewamy go po całej powierzchni, możemy też rozsmarować ręcznikiem papierowym
- 4. Wylewamy pierwszego naleśnika i smażymy z obu stron
- 5. Naleśniki najlepiej smakują, gdy są bardzo cienkie
- 6. Z podanych składników wychodzi około 10 naleśników