Pyszne przepisy ze zwykłych, tanich i dostępnych w każdym sklepie produktów.

Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą

Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą

Meksykańskie tacos z grillowanym kurczakiem i salsą

Dodaj do ulubionych
Podstawowe informacje
  poziom trudności
20 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:

351.7 kcal

Białko:

16.6 g

Tłuszcze:

10.3 g

Węglowodany:

45.2 g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
2 sztuki tortilli (120 g)
1 porcja mięsa z piersi kurczaka (100 g)
0.2 opakowania kukurydzy konserwowej (40 g)
1 sztuka papryki (170 g)
1 sztuka pomidora (160 g)
1 szczypta soli i pieprzu (0.25 g)
1 szczypta czosnku granulowanego (1 g)
1 sztuka limonki (50 g)
0.5 sztuki cebuli (55 g)
1 garść kolendry (1 g)
0.5 łyżeczki kminu rzymskiego (1 g)
1 łyżeczka oliwy (5 g)
0.3 łyżki ksylitolu (5 g)
Sposób przygotowania
1. Mięso z piesi kurczaka myjemy i kroimy w paski, następnie przyprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i startą skórką z limonki.
2. Kroimy w paski paprykę i cebulę.
3. Na rozgrzanej oliwie smażymy kurczaka przez 6-8 minut cały czas mieszając, po czym przekładamy go do miski.
4. Na patelni po kurczaku przesmażamy cebulę i paprykę. Do przesmażonych warzyw dodajemy odcedzoną kukurydzę i jeszcze chwilę smażymy mieszając.
5. Usmażone warzywa mieszamy z kurczakiem, dodajemy połowę posiekanej kolendry, kmin rzymski, sól, pieprz i łyżkę soku z limonki. Mieszamy i odstawiamy.
6. Przygotowujemy salsę: w bardzo drobną kostkę kroimy pomidora i ogórka, skrapiamy oliwą. Doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki, w razie potrzeby słodzimy ksylitolem.
7. Na tortillę układamy warzywa wymieszane z kurczakiem i zawijamy.

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę