Mazurek
Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.

Mazurek
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
317.8 kcal
6.5 g
23.3 g
23.8 g
Mazurek to tradycyjne ciasto pieczone na Wielkanoc. Sprawdź koniecznie mój przepis na zdrowszą, a zarazem przepyszną wersję tego popularnego ciasta, które uweilbiają zarówno dorośli, jak również dzieci. Zdrowsza odsłona jest znacznie mnie kaloryczna, ale równie smaczna.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy olej kokosowy i miksujemy 3 minuty. Możemy też zmielić w robocie kuchennym
- 2. Dodajemy syrop klonowy i proszek do pieczenia i miksujemy, aż powstanie stała masa
- 3. Ciasto formujemy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 40 minut
- 4. Po schłodzeniu kładziemy ciasto na papierze do pieczenia i wałkujemy. Przenosimy ciasto do formy i ręką rozgniatamy dokładnie po formie zawijając brzegi
- 5. Pieczemy 20-30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu całkowicie studzimy
- 6. Masło orzechowe mieszamy z syropem klonowym i sokiem z cytryny
- 7. Rozsmarowujemy dokładnie na upieczonym spodzie
- 8. Dekorujemy płatkami migdałowymi i orzechami. Możemy dodać suszone owoce i polać rozpuszczoną gorzką czekoladą. Smacznego!