Zapisz

Makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto

Jeżeli uwielbiasz tradycyjne pesto z bazyli, koniecznie musisz spróbować innej wersji z wykorzystaniem pistacji. Makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto, to danie z pewnością Was zachwyci. Odpowiednio skomponowane składniki sprawiają, że danie jest wyśmienite.

Oceń
4,40/5
(z 20 ocen)
makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto

Makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto

Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

598.6kcal

Białko:

36.4g

Tłuszcze:

30.6g

Węglowodany:

48.4g

Jeżeli uwielbiasz tradycyjne pesto z bazyli, koniecznie musisz spróbować innej wersji z wykorzystaniem pistacji. Makaron z kurczakiem i pistacjowym pesto, to danie z pewnością Was zachwyci. Odpowiednio skomponowane składniki sprawiają, że danie jest wyśmienite.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 sztuki pomidorków koktajlowych (60 g)
1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
lub oleju rzepakowego
0.5 sztuki mięsa z piersi kurczaka (100 g)
lub mięsa z piersi indyka
0.5 porcji makaronu pełnoziarnistego (50 g)
lub makaronu bezglutenowego
pesto:
0.7 kieliszka obranych pistacji (20 g)
1 porcja parmezanu (10 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
20 sztuk mięty (20 g)
20 listków bazylii (20 g)
0.5 łyżki soku z cytryny (5 g)
1 szczypta soli (1 g)
2 łyżeczki natki pietruszki (12 g)
Sposób przygotowania
1. Pistacje obieramy i wrzucamy do miski lub blendera kielichowego
2. Dodajemy oliwę z oliwek, listki mięty, listki bazylii. Wsypujemy starty parmezan i wyciskamy sok z połówki cytryny. Solimy całość i blendujemy
3. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek. Smażymy piersi z kurczaka
4. W międzyczasie gotujemy makaron
5. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół
6. Usmażone mięso kroimy na małe kawałeczki
7. W dużej misce, wsypujemy pokrojoną pierś z kurczaka, makaron, pomidorki i przygotowane pesto. Całość dokładanie mieszamy
8. Podajemy z dodatkiem startego parmezanu i posypujemy natką pietruszki
9. Nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,40/5
(z 20 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę