Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.

Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem mielonym
Podstawowe informacje
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
448.3 kcal
Białko:
28.5 g
Tłuszcze:
29.1 g
Węglowodany:
37 g
Zobacz więcej szczegółów
Makaron ryżowy smażony z brokułami i drobiowym mięsem przygotowany w stylu kuchni Bliskiego Wschodu. Danie jest ekspresowe w przygotowaniu. Proponuję wszystkim zdecydowanie wersję lekko pikantną – z imbirem i chilli, która zadowoli każde podniebienie.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, a następnie odcedzamy
- 2. Brokuł kroimy w małe różyczki gotujemy al dente
- 3. Cebulę i czosnek drobno siekamy. Papryczkę chilli kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy. Dodajemy do miski z mielonym mięsem. Imbir obieramy i ścieramy na tarce (można też drobno posiekać), dodajemy do mięsa
- 4. Posypujemy solą i pieprzem i odstawiamy na kilka minut
- 5. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek i smażymy zamarynowane mięso przez około 10 minut. Dodajemy brokuły, sok z limonki i smażymy jeszcze kilka minut. Dodajemy makaron, wlewamy sos sojowy i smażymy 2 minuty
- 6. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Nasze pyszne danie jest gotowe. Smacznego!