Leniwe z owocami
Szukasz pomysłu na obiad na słodko? A może marzy Ci się pełnowartościowy podwieczorek? Nasze kluski leniwe z owocami z pewnością Ci posmakują! Przygotowane według poniższego przepisu danie, to świetna propozycja dla osób będących na diecie, zamiast cukru zawiera ono bowiem niskokaloryczny ksylitol, zaś zamiast standardowej mąki – mąkę pełnoziarnistą. Wystarczy dodać chudy twaróg, jajka i owoce i możesz cieszyć się pysznym i zdrowym posiłkiem na słodko!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
ciasto: |
|
1,6
|
opakowania twarogu chudego
400 g
|
3
|
sztuki jaj kurzych
168 g
|
5,3
|
łyżki mąki pełnoziarnistej
80 g
|
6,7
|
łyżki mąki pszennej
80 g
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
do podania: |
|
0,5
|
opakowania jogurtu naturalnego
200 g
|
100 g
|
borówek
|
1
|
łyżka ksylitolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Chcesz wiedzieć, jak przygotować idealnie miękkie, rozpływające się w ustach kluski leniwe? Być może znasz je też pod nazwą: pierogi leniwe. Nie jest to skomplikowany proces i zrobisz je szybko. Zacznij od przygotowania wszystkich produktów.
Weź miskę i zmiel twaróg. Na leniwe pierogi lepszy jest twaróg wymagający zmielenia, ponieważ jest bardziej zwarty i nawet po zmieleniu jego konsystencja pozostaje bardziej zbita.
Przygotuj kolejną miskę. Aby zrobić mięciutkie leniwe, przepis powinien być wykonywany dokładnie według kolejnych kroków. Weź jajka i oddziel żółtka od białek. Żółtka wrzuć do miski ze zmielonym twarogiem. Białko zostaw w oddzielnej misce.
Masę serową, czyli twaróg z żółtkami, dokładnie wymieszaj.
Teraz jest idealny moment, aby kluski leniwe z serem dobrze się związały, ale uważaj, żeby nie stały się zbyt twarde. Im więcej mąki dajemy, tym twardsze kluski się stają, a nam zależy przecież, aby leniwe kopytka rozpływały się w ustach. Dlatego kieruj się gramaturą podaną w przepisie. Proponujemy skorzystanie w równych proporcjach z mąki pszennej i pełnoziarnistej. Przed połączeniem z resztą składników przesiej je przez sito. Możesz je od razu wymieszać ze sobą.
Następnie przesianą mąkę wsyp do powstałej wcześniej masy z twarogu i jajek. Możesz dodać szczyptę soli i koniecznie dołóż łyżeczkę ekstraktu waniliowego. Leniwe kluski w wersji na słodko będą dzięki niemu smakować jeszcze lepiej.
Teraz pora, aby kopytka leniwe otrzymały porcję białka. Odstawione wcześniej białka ubij na sztywno. Przy pomocy miksera zrobisz to szybko i się nie zmęczysz. Uważaj, aby nie ubijać ich zbyt długo. Powinna powstać puszysta piana.
Dodaj ubitą pianę do masy serowej. Delikatnie wymieszaj szpatułką. W tym momencie leniwe z serem są prawie gotowe, ale właśnie teraz łatwo też popełnić błąd. Po dodaniu białka ciasto wydaje się zbyt lepkie i aż kusi, żeby dosypać jeszcze mąki. Powstrzymaj się. Nasz przepis na leniwe wyjdzie Ci prawidłowo, gdy przygotujesz czystą stolnicę i to ją oprószysz mąką.
Na stolnicę przekładaj porcjami masę serową. Z każdej porcji formuj wałek o średnicy ok. 3 cm. Kluski leniwe z serem na słodko, a właściwie wałki ciasta, wymagają jeszcze pokrojenia na małe kawałki.
Już prawie kończymy przepis na leniwe pierogi. Przygotuj garnek z lekko osoloną wodą. Na gotującą się wodę wrzucaj kluski. Wyjmij je po minucie od wypłynięcia.
Kluski leniwe – z czym podawać? Nasza fit propozycja to jogurt i owoce. Jeżeli zależy Ci na większej intensywności słodkiego smaku, posyp je ksylitolem. Smacznego!
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.