Zapisz

Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie

Uwielbiasz szparagi, a nie wiesz jak je przygotować? Mam dla ciebie wspaniały przepis odpowiedni na obiad – kurczak ze szparagami zapiekany w sosie. Poczujesz niesamowity smak szparagów, a kurczak w takiej postaci przeniesie Cię w zupełnie nowy świat smaków!

Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)
kurczak ze szparagami zapiekany w sosie

Kurczak ze szparagami zapiekany w sosie

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

484.3kcal

Białko:

56g

Tłuszcze:

22.3g

Węglowodany:

19g

Uwielbiasz szparagi, a nie wiesz jak je przygotować? Mam dla ciebie wspaniały przepis odpowiedni na obiad – kurczak ze szparagami zapiekany w sosie. Poczujesz niesamowity smak szparagów, a kurczak w takiej postaci przeniesie Cię w zupełnie nowy świat smaków!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
2 porcje piersi z kurczaka (450 g)
lub piersi z indyka
0.5 sztuki cebuli (55 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
8 sztuk zielonych szparagów (200 g)
2 łyżki mąki jaglanej (20 g)
lub mąki orkiszowej
0.8 szklanki bulionu warzywnego (200 g)
0.5 łyżki jogurtu greckiego (100 g)
lub jogurtu naturalnego
2 plastry startej mozzarelli (30 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju kokosowego
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
1 łyżeczka pieprzu cayenne (1 g)
Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy, kroimy i doprawiamy solą, pieprzem i pieprzem cayenne
2. Rozgrzewamy patelnię, którą możemy włożyć do piekarnika. Jeżeli nie mamy, zawartość patelni możemy przełożyć do naczynia żaroodpornego
3. Dodajemy oliwę, wykładamy kurczaka i podsmażamy do lekkiego zarumienienia, przez około 4 minuty, po czym przekładamy kurczaka na talerz i odstawiamy. Dodajemy olej na patelnię, jeżeli to konieczne. Wkładamy cebulę i czosnek i smażymy przez 1 minutę, po czym dodajemy szparagi i doprawiamy solą i pieprzem
4. Dolewamy odrobinę oliwy i dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy przez 1 minutę
5. Szparagi kroimy na mniejsze kawałki. Odcinamy końcówki
6. Dodajemy na patelnię
7. Smażymy warzywa przez kolejne 2-3 minuty, aż zaczną mięknąć. Posypujemy mąką i smażymy mieszając przez 1 minutę
8. Dodajemy kurczaka i mieszamy. Wlewamy bulion i gotujemy 2-3 minuty
9. Odstawiamy patelnię. Dodajemy startą mozzarellę, jogurt i mieszamy. Na wierzch posypujemy mozzarellą
10. Wkładamy patelnię do nagrzanego piekarnika i zapiekamy aż ser się rozpuści
11. Możemy podać z makaronem. Danie gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,67/5
(z 3 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę