Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie
Jeśli szukasz wyjątkowego, a przede wszystkim zdrowego przepisu na obiad lub kolację to zdecydowanie wypróbuj przepis na kurczaka z warzywami w pomarańczowym dipie. Ta odsłona przyrządzenia kurczaka będzie wspaniałą odmianą tradycyjnych posiłków.
847kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Kurczak z warzywami w pomarańczowym dipie
Na jedną porcję przypada:
847
kcal37
białka b24
tłuszczy t125
węglowodanów wJeśli szukasz wyjątkowego, a przede wszystkim zdrowego przepisu na obiad lub kolację to zdecydowanie wypróbuj przepis na kurczaka z warzywami w pomarańczowym dipie. Ta odsłona przyrządzenia kurczaka będzie wspaniałą odmianą tradycyjnych posiłków.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
- 100 g piersi z kurczaka
- 70 g czerwonej papryki
- 150 g różyczek brokuła
- 100 g cukinii
- 55 g cebula
- 20 g oleju kokosowego
- 100 g ryżu
- Składniki na dresing:
- 130 ml szklanki świeżego soku pomarańczowego
- 55 ml szklanki bulionu z kurczaka
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 3 łyżki aminokwasów kokosowych
- 2 g startego imbiru
Sposób przygotowania
- 1. W misce mieszamy bulion, aminokwasy, imbir, czosnek oraz skórkę i sok z pomarańczy.
- 2. Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni. Smażymy kurczaka.
- 3. W garnku na małej ilości rozgrzanego oleju kokosowego umieszczamy wszystkie pokrojone warzywa.
- 4. Gotujemy aż zmiękną.
- 5. Do warzyw wlewamy sos pomarańczowy i doprowadzamy do lekkiego wrzenia.
- 6. Zmniejszamy ogień i przekładamy do garnka usmażonego kurczaka.
- 7. Mieszamy wszystko i podajemy na ciepło. Smacznego!