Zapisz

Kurczak w kremowym sosie curry

Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.

Oceń
4,25/5
(z 320 ocen)
kurczak w kremowym sosie curry

Kurczak w kremowym sosie curry

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

399.9kcal

Białko:

26.2g

Tłuszcze:

9.1g

Węglowodany:

55.9g

Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
1 porcja piersi z kurczaka (200 g)
lub piersi z indyka
0.3 opakowania mleczka kokosowego (100 g)
1 porcja ryżu basmati (100 g)
lub kaszy bulgur
1 sztuka cebuli (110 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
2 łyżki curry (10 g)
lub czerwonej tajskiej pasty curry
5 łyżeczek kurkumy (5 g)
0.3 sztuki papryczki chili lub chili w proszku (5 g)
1 łyżeczka pieprzu cayenne (1 g)
1 plaster drobno posiekanego korzeniu imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego) (1 g)
0.1 sztuki skórki z cytryny lub limonki (10 g)
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz pieprzem
2. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny
3. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i odstawiamy na minimum 5 minut
4. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie smażymy posiekaną cebulę
5. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu
6. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (lub curry w proszku) oraz kurkumę
7. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę
8. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe
9. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając
10. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą
11. Podajemy gorące curry z ryżem. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,25/5
(z 320 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę