Kurczak w kremowym sosie curry
Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.

Kurczak w kremowym sosie curry
Podstawowe informacje
30 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
399.9kcal
Białko:
26.2g
Tłuszcze:
9.1g
Węglowodany:
55.9g
Zobacz więcej szczegółów
Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 1 porcja piersi z kurczaka (200 g)
lub piersi z indyka
- 0.3 opakowania mleczka kokosowego (100 g)
- 1 porcja ryżu basmati (100 g)
lub kaszy bulgur
- 1 sztuka cebuli (110 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 2 łyżki curry (10 g)
lub czerwonej tajskiej pasty curry
- 5 łyżeczek kurkumy (5 g)
- 0.3 sztuki papryczki chili lub chili w proszku (5 g)
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne (1 g)
- 1 plaster drobno posiekanego korzeniu imbiru (lub łyżeczka sproszkowanego) (1 g)
- 0.1 sztuki skórki z cytryny lub limonki (10 g)
- 1 szczypta soli (1 g)
- 1 łyżeczka pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
- 1. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz pieprzem
- 2. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny
- 3. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i odstawiamy na minimum 5 minut
- 4. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie smażymy posiekaną cebulę
- 5. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu
- 6. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (lub curry w proszku) oraz kurkumę
- 7. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę
- 8. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe
- 9. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając
- 10. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą
- 11. Podajemy gorące curry z ryżem. Smacznego!