Kurczak w kremowym sosie curry
Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.

Kurczak w kremowym sosie curry
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
399.9 kcal
26.2 g
9.1 g
55.9 g
Pyszne danie kuchni chińskiej i bardzo lubiane w Polsce, to pierś z kurczaka w kremowym sosie curry, przyrządzonym z mleczka kokosowego, kurkumy oraz imbiru. Różnorodna kompozycja smakowa każdemu przypadnie do gustu i sprawdzi się nie tylko jako obiad.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałki, posypujemy solą oraz pieprzem
- 2. W misce mieszamy posiekany czosnek, posiekaną papryczkę chilli (lub równowartość suchej przyprawy), posiekany imbir, sok i skórkę z cytryny
- 3. W takim zestawie przypraw marynujemy kurczaka i odstawiamy na minimum 5 minut
- 4. Na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i delikatnie smażymy posiekaną cebulę
- 5. Dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztkami marynaty i smażymy na złoty kolor, mieszając od czasu do czasu
- 6. Następnie zmniejszamy ogień i dodajemy pastę curry (lub curry w proszku) oraz kurkumę
- 7. Całość dokładnie mieszamy i smażymy przez około 1 minutę
- 8. Na koniec dodajemy mleczko kokosowe
- 9. Gotujemy dalej przez kolejne 4-5 minut, często mieszając
- 10. Doprawiamy do smaku pieprzem cayenne oraz solą
- 11. Podajemy gorące curry z ryżem. Smacznego!