Kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku
Podstawowe informacje
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
356.6 kcal
Białko:
34.5 g
Tłuszcze:
7.7 g
Węglowodany:
43.7 g
Zobacz więcej szczegółów
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Piersi z kurczaka przecinamy w połowie, tak aby otrzymać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól, tymianek i łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut
- 2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
- 3. Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki
- 4. Na blaszce układamy ziemniaki, paprykę i cebulę, polewamy oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem
- 5. Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut
- 6. Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach, dodajemy również pokrojoną w plasterki cytrynę
- 7. Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut
- 8. Podajemy ze świeżą kolendrą