Zapisz

Kurczak po hiszpańsku

Oceń
5,00/5
(z 13 ocen)
kurczak po hiszpańsku

Kurczak po hiszpańsku

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

356.6kcal

Białko:

34.5g

Tłuszcze:

7.7g

Węglowodany:

43.7g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
3
Składniki:
1.5 porcji piersi z kurczaka (400 g)
lub piersi z indyka
4 sztuki ziemniaków (400 g)
lub batatów
1.5 sztuki papryki (230 g)
lub cukinii
2 sztuki cebuli (200 g)
8 sztuk pomidorków koktajlowych (200 g)
1 sztuka cytryny (80 g)
4 garści kolendry (100 g)
lub natki pietruszki
3 łyżeczki słodkiej papryki (15 g)
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
1 porcja tymianku (5 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Piersi z kurczaka przecinamy w połowie, tak aby otrzymać plastry o podobnej grubości. Przekładamy do miski i dodajemy sok z połowy cytryny, pół łyżeczki papryki słodkiej, pieprz, sól, tymianek i łyżeczkę oliwy. Mieszamy i odstawiamy na minimum 15 minut
2. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni
3. Paprykę i cebulę kroimy na mniejsze kawałki, ziemniaki myjemy i kroimy na ćwiartki
4. Na blaszce układamy ziemniaki, paprykę i cebulę, polewamy oliwą, posypujemy papryką oraz solą i pieprzem
5. Warzywa wkładamy do piekarnika na 15 minut
6. Na patelni smażymy piersi po 3 minuty z każdej strony, następnie układamy je na piekących się warzywach, dodajemy również pokrojoną w plasterki cytrynę
7. Po upływie 5 minut dodajemy pomidorki koktajlowe i pieczemy jeszcze przez 15 minut
8. Podajemy ze świeżą kolendrą

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 13 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę