Kaszotto z burakiem
Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!
582kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Kaszotto z burakiem
Na jedną porcję przypada:
582
kcal42
białka b24
tłuszczy t56
węglowodanów wKaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
- 50 g kaszy pęczak
- 110 g cebuli
- 150 polędwiczki z kurczaka
- 140 g pora
- 10 g łodygi selera naciowego
- 20 g oliwy z oliwek
- 1 botwinka
- 200 ml bulionu warzywnego
- suszony tymianek
- natka pietruszki
Sposób przygotowania
- 1. Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.
- 2. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli
- 3. Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukać przed pokrojeniem)
- 4. Wymieszać, dodać drugą łyżeczkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
- 5. Przesunąć składniki na bok patelni, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.
- 6. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion
- 7. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą
- 8. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut.
- 9. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut
- 10. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
- 11. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki