Zapisz

Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!

Oceń przepis
5,00/5
(z 9 ocen)
490kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Kaszotto z burakiem

Na jedną porcję przypada:

490

kcal

36

białka b

28

tłuszczy t

35

węglowodanów w

Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
50 g kaszy pęczak
1 cebula
150 polędwiczki z kurczaka
1/2 pora
1/3 łodygi selera naciowego
20 g oliwy z oliwek
1 botwinka
200 ml bulionu warzywnego
suszony tymianek
natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć.
2. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli
3. Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukać przed pokrojeniem)
4. Wymieszać, dodać drugą łyżeczkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty.
5. Przesunąć składniki na bok patelni, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać.
6. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion
7. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą
8. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut.
9. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut
10. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.
11. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 9 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę