Zapisz

Kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!

Oceń
4,89/5
(z 18 ocen)
kaszotto z burakiem

Kaszotto z burakiem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
45 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

566.4kcal

Białko:

45g

Tłuszcze:

18.9g

Węglowodany:

61.2g

Kaszotto z burakiem to jedno z tych wartościowych dań, które warto przyrządzić na obiad lub kolację. Wyjątkowe połączenie buraka z kaszą i delikatnym mięsem z kurczaka sprawia, że danie jest oryginalnym i wspaniałym rozwiązaniem na różne okazje.
Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 porcji kaszy pęczak (50 g)
lub ryżu basmati
1 sztuka cebuli (110 g)
1.5 sztuki polędwiczki z kurczaka (150 g)
lub polędwiczki z indyka
0.5 sztuki pora (140 g)
0.4 sztuki łodygi selera naciowego (10 g)
3 łyżeczki oliwy z oliwek (15 g)
lub oleju kokosowego
20 listków botwinki (100 g)
0.8 szklanki bulionu warzywnego (200 g)
1 szczypta suszonego tymianku (1 g)
2 łyżeczki natki pietruszki (10 g)
Sposób przygotowania
1. Na dużą patelnię wsypać kaszę, dodać łyżkę oliwy i chwilę podsmażyć
2. W międzyczasie pokroić w kosteczkę cebulę, włożyć na patelnię i smażyć mieszając od czasu do czasu przez 3 minuty aż cebula się zeszkli
3. Dodać pokrojonego na półplasterki pora (białą i jasnozieloną część, dokładnie opłukać przed pokrojeniem)
4. Wymieszać, dodać drugą łyżeczkę oliwy, suszony tymianek i smażyć przez ok. 3 minuty
5. Przesunąć składniki na bok patelni, włożyć pokrojone w kosteczkę filety z kurczaka, doprawić solą, pieprzem i obsmażać przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy przemieszać
6. Następnie dodać obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlać gorący bulion
7. Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą
8. Po zagotowaniu przykryć pokrywą i gotować przez ok. 20 minut
9. Po tym czasie otworzyć garnek dodać posiekane liście botwinki (wraz z łodygami), powciskać je drewnianą łyżką w składniki na patelni, przykryć i gotować kolejne 5 minut
10. Na koniec wymieszać i podgrzewać bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty
11. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,89/5
(z 18 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę