Dziś jest ostatni dzień promocji na przepisy z Biedronki i Lidla. 4 e-booki w cenie 3: 30 zł zostaje w kieszeni.

Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Ta potrawa to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem można podać na rodzinny obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę na przyjęciu.

Oceń
4,59/5
(z 22 ocen)
Dodaj do ulubionych
kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem

Podstawowe informacje
  poziom trudności
30 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

429kcal

Białko:

32.8g

Tłuszcze:

14.5g

Węglowodany:

44.5g

Ta potrawa to świetny pomysł na zdrowe i sycące danie jednogarnkowe, którego przygotowanie nie zajmie nam więcej niż kilkanaście minut. Kaszotto z kurczakiem i szpinakiem można podać na rodzinny obiad, ciepłą kolację lub jako gorącą przekąskę na przyjęciu.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
1 porcja piersi kurczaka (200 g)
lub piersi indyka
1 szklanka kaszy gryczanej (100 g)
lub ryżu basmati
1 szklanka bulionu (250 g)
0.8 sztuki pora (200 g)
0.1 listka kapusta pekińska (70 g)
0.5 sztuki cebuli (50 g)
3.5 garści szpinaku baby (100 g)
1 ząbek czosnku (6 g)
1 szczypta gałki muszkatułowej (1 g)
0.2 łyżeczki oregano (1 g)
4 łyżeczki oliwy (20 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem oraz oregano
2. Siekamy czosnek i kroimy pora w paski. Na dużej patelni podsmażamy czosnek i pora na oliwie, przykrywamy na 2 minuty
3. Zsuwamy pora na bok lub przekładamy do miseczki, dodajemy na patelnię kurczaka i podsmażamy przez kilka minut, wlewamy bulion, przykrywamy na 5 minut
4. Dodajemy kaszę gryczaną suchą i mieszamy
5. Po kilku minutach dodajemy kapustę i smażymy mieszając, aż odparuje nadmiar wody, a kasza będzie miękka. W razie potrzeby dolewamy wody
6. Na koniec dodajemy szpinak i gałkę. Podgrzewamy, aż szpinak zmniejszy swoja objętość
7. Świetne danie na obiad jest gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,59/5
(z 22 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę