Zapisz

Kanapki z jajkiem i awokado

Uwielbiane kanapki wcale nie muszą być standardowe i nudne. Oto przepis na wyśmienite kanapki z jajkiem i awokado oraz rzodkiewką, na chlebie żytnim na zakwasie, z odrobiną soku z cytryny oraz przypraw. Idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią kanapki.

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)
kanapki z jajkiem i awokado

Kanapki z jajkiem i awokado

Podstawowe informacje
  poziom trudności
20 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

504.6kcal

Białko:

22g

Tłuszcze:

26.5g

Węglowodany:

46.8g

Uwielbiane kanapki wcale nie muszą być standardowe i nudne. Oto przepis na wyśmienite kanapki z jajkiem i awokado oraz rzodkiewką, na chlebie żytnim na zakwasie, z odrobiną soku z cytryny oraz przypraw. Idealne rozwiązanie dla wszystkich, którzy lubią kanapki.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
0.5 sztuki awokado (70 g)
1 łyżka soku z cytryny (10 g)
2 sztuki jaj (110 g)
4 sztuki rzodkiewki (40 g)
lub papryki
2.5 kromki pieczywa żytniego na zakwasie (75 g)
lub chleba pełnoziarnistego
1 szczypta soli (1 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
0.2 łyżeczki ziół (1 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (6 g)
lub szczypiorku
Sposób przygotowania
1. Awokado obieramy, kroimy na pół i usuwamy pestkę
2. Następnie kroimy na cienkie plasterki, polewamy sokiem z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem
3. Układamy na pieczywie i rozsmarowujemy nożem
4. Jajko gotujemy na półtwardo, tak aby środek był miękki. Kroimy w plasterki i układamy na kromkach
5. Rzodkiewki myjemy, kroimy w plasterki i układamy na jajkach
6. Doprawiamy całość solą i pieprzem i posypujemy natką pietruszki lub szczypiorkiem. Nasze kanapki są gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 6 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę