Kanapka z jajkiem sadzonym
Przepis na szybką i smaczną kanapkę z jajkiem sadzonym, którą możesz zaspokoić swój poranny głód lub zabrać ją ze sobą na drugie śniadanie. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno znajdziesz u siebie w lodówce i danie gotowe.

Kanapka z jajkiem sadzonym
Podstawowe informacje
10 min.
Całkowity czas przygotowania
5 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
429.3kcal
Białko:
20.3g
Tłuszcze:
23.5g
Węglowodany:
34.3g
Zobacz więcej szczegółów
Przepis na szybką i smaczną kanapkę z jajkiem sadzonym, którą możesz zaspokoić swój poranny głód lub zabrać ją ze sobą na drugie śniadanie. Wystarczy kilka prostych składników, które na pewno znajdziesz u siebie w lodówce i danie gotowe.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 2 sztuki jaj (110 g)
- 2 kromki chleba żytniego na zakwasie (60 g)
lub chleba pełnoziarnistego
- 1 garść rukoli (20 g)
lub roszponki
- 5 sztuk pomidorków koktajlowych (80 g)
lub papryki
- 1 łyżeczka pieprzu (1 g)
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju kokosowego
- 1 szczypta soli (1 g)
- 0.2 łyżeczki ziół (1 g)
Sposób przygotowania
- 1. Chlebek możemy włożyć do tostera lub piekarnika, tak by był chrupiący
- 2. Na niewielkiej ilości tłuszczu robimy dwa jajka sadzone, posypując je do smaku pieprzem, ziołami i szczyptą soli, najlepsze smakują gdy żółtko jest jeszcze płynne
- 3. Wykładamy rukolę, pomidorki kroimy na pół. Posypujemy przyprawami