Zapisz

Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Jajecznica jest bardzo pożywnym śniadaniem, tak jak omlet. Polecam również wypóbować jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej ze szpinakiem i pomidorami, które są oryginalną przekąską na lunch lub przyjęcie i zachwycą nawet wybredne podniebienie.

Oceń
4,88/5
(z 8 ocen)
jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej

Podstawowe informacje
  poziom trudności
25 min.
Całkowity czas przygotowania
10 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

370.4kcal

Białko:

25.9g

Tłuszcze:

26.1g

Węglowodany:

8.7g

Jajecznica jest bardzo pożywnym śniadaniem, tak jak omlet. Polecam również wypóbować jajka w koszyczkach z szynki parmeńskiej ze szpinakiem i pomidorami, które są oryginalną przekąską na lunch lub przyjęcie i zachwycą nawet wybredne podniebienie.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
4 sztuki jaj (225 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju kokosowego
7 plastrów szynki parmeńskiej (100 g)
1.5 garści szpinaku baby (40 g)
2 sztuki pomidorów (240 g)
lub papryka
1 szczypta soli (1 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
1 łyżeczka ziół (5 g)
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C
2. Formę na muffiny smarujemy olejem kokosowym lub oliwą
3. Układamy plasterek szynki tak, aby dno i boki były pokryte
4. Na dnie układamy szpinak i kawałek pomidora
5. Wbijamy po jednym jajku w każde wgłębienie
6. Wstawiamy do piekarnika i obserwując pieczemy około 15 minut
7. Wyjmujemy z piekarnika i za pomocą silikonowej łopatki lub noża wyjmujemy koszyczki na talerz
8. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,88/5
(z 8 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę