Jajka faszerowane awokado
Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

Jajka faszerowane awokado
Podstawowe informacje
25 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
249 kcal
Białko:
12.3 g
Tłuszcze:
19.2 g
Węglowodany:
8.4 g
Zobacz więcej szczegółów
Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia
- 2. Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce
- 3. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek
- 4. Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem
- 5. Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy
- 6. Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli