Zapisz

Jajka faszerowane awokado

Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

Oceń przepis
4,71/5
(z 7 ocen)
437kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Jajka faszerowane awokado

Na cały przepis przypada:

437

kcal

21

białka b

37

tłuszczy t

5

węglowodanów w

Organizujesz przyjęcie bądź przyrządzasz potrawy na stół świąteczny i brakuje Ci pomysłów? Mam dla Ciebie przepis na jajka w oryginalnej odsłonie. Proponuję Ci kolorowe i wiosenne jajka faszerowane awokado, które nadają się na śniadanie i przekąskę.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
80 g dojrzałego awokado
3 jaja kurze
sok z połowy limonki lub cytryny
2 ząbki czosnku
1 papryczka chilli
10 g oliwy z oliwek
40 g pomidorków koktajlowych
szczypiorek lub kolendra
Sposób przygotowania
1. Jajka gotujemy na twardo, zalewamy zimną wodą, zbijamy skorupki i zostawiamy w zimnej wodzie do ostudzenia
2. Obieramy, kroimy wzdłuż na pół, wyjmujemy żółtka. Rozgniatamy widelcem w miseczce
3. Miąższ awokado rozgniatamy widelcem. Skrapiamy sokiem z limonki lub cytryny i dodajemy do żółtek
4. Następnie dodajemy starty czosnek, posiekaną papryczkę chili, oliwę, kolendrę lub szczypiorek i doprawiamy solą oraz pieprzem
5. Pomidorki kroimy na małe kawałeczki. Dodajemy do pasty i delikatnie mieszamy
6. Białka wypełniamy farszem, następnie dekorujemy posiekanym szczypiorkiem i drobno pokrojoną papryczką chilli

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,71/5
(z 7 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę