Jagodzianki
Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy erytrolem będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.

Jagodzianki
Podstawowe informacje
110 min.
Całkowity czas przygotowania
25 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
392.2 kcal
Białko:
12.8 g
Tłuszcze:
9.8 g
Węglowodany:
69.7 g
Zobacz więcej szczegółów
Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy erytrolem będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn po czym pozostawić do wyrośnięcia.
- 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, ksylitol i wyrośnięte drożdże.
- 3. Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia - na ok. 1h.
- 4. Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Najlepiej wałkować cienko, bo najsmaczniejsze jagodzianki to takie, które mają dużo jagód, a mało ciasta.
- 5. Nakładamy na środek kopiastą łyżkę jagód i zawijamy w okrągłą bułeczkę, ściągając rogi do środka, a potem odwracając gotową jagodziankę do góry nogami.
- 6. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
- 7. Po wyjęciu z piekarnika możemy poczuć ich cudowny aromat! Smacznego!