Zapisz

Jagodzianki

Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy ksylitolem, będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
3167kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Jagodzianki

Na cały przepis przypada:

3167

kcal

102

białka b

79

tłuszczy t

558

węglowodanów w

Świeże jagodzianki to idealna przekąska na letnie drugie śniadanie, podwieczorek lub piknik na łonie natury. Jeśli upieczemy je w domu, z dodatkiem mąki razowej oraz orkiszowej, cukier zaś zastąpimy ksylitolem, będą nie tylko pyszne, ale również zdrowe i lekkie.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
200 g mleka 2%
2 jajka
300 g mąki razowej
300 g mąki orkiszowej
20 g miodu
60 g masło
30 g drożdży
600 g jagód
szczypta soli
ksylitol wedle uznania
Sposób przygotowania
1. Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn po czym pozostawić do wyrośnięcia.
2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajka, resztę mleka, ksylitol i wyrośnięte drożdże.
3. Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia - na ok. 1h.
4. Gotowe ciasto dzielimy na części i rozwałkowujemy. Najlepiej wałkować cienko, bo najsmaczniejsze jagodzianki to takie, które mają dużo jagód, a mało ciasta.
5. Nakładamy na środek kopiastą łyżkę jagód i zawijamy w okrągłą bułeczkę, ściągając rogi do środka, a potem odwracając gotową jagodziankę do góry nogami.
6. Pieczemy 25 min w 180 stopniach.
7. Po wyjęciu z piekarnika możemy poczuć ich cudowny aromat! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę