Gulasz wieprzowy – klasyka polskiej kuchni

Gulasz wieprzowy – klasyka polskiej kuchni

Klasyczny obiad, który posmakuje wszystkim domownikom? Gulasz wieprzowy sprawdzi się idealnie! Ten ponadczasowy przepis to świetny sposób na zwiększenie ilości warzyw w jadłospisie,  zawiera bowiem aż 6 rodzajów tych niezwykle zdrowych produktów. Jest to również świetny przykład na to, że klasyka polskiej kuchni wcale nie musi być niezdrowa – spróbuj koniecznie, aby się o tym przekonać!

10 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 3 ocen)
Gulasz wieprzowy – klasyka polskiej kuchni
Kategorie
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

531 kcal Kalorie
41 g Białko
11 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
154 mg Sód
13 g Błonnik

Składniki
400 g
 schabu wieprzowego
1
sztuka marchewki
80 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka pora
140 g
1
opakowanie pomidorów w puszce
400 g
1
sztuka cebuli
80 g
4
ząbki czosnku
24 g
12
sztuk ziemniaków
840 g
2
łyżeczki papryki słodkiej suszonej
6 g
1
łyżeczka papryki wędzonej suszonej
3 g
3
sztuki ziela angielskiego
3 g
1
łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej
10 g
0,5
łyżki koncentratu pomidorowego
13 g
3
sztuki liści laurowych
3 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
3
łyżeczki natki pietruszki
15 g
1
łyżeczka rozmarynu szuszonego
3 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

531 kcal Kalorie
41 g Białko
11 g Tłuszcze
74 g Węglowodany
154 mg Sód
13 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Ze schabu przygotujesz znakomity gulasz wieprzowy. Zacznij od pokrojenia mięsa w kostkę. Staraj się, aby kawałki były mniej więcej równe.

2

Przypraw tradycyjny gulasz wieprzowy solą. Dodaj również mąkę żytnią pełnoziarnistą.

3

Wyjmij patelnię i postaw ją na palniku. Wlej oliwę z oliwek. Gdy będzie rozgrzana, połóż na niej kawałki schabu wieprzowego. Przepis na gulasz wieprzowy zakłada, żeby smażyć mięso około 4 minut. Po usmażeniu przełóż je do rondla.

4

Gulasz wieprzowy – przepis, który proponujemy, zawiera sporo warzyw. Najpierw zajmij się ziemniakami. Umyj je pod zimną, bieżącą wodą. Obierz cienko ze skórki. Przetnij na pół, a każdą z połówek przetnij na cztery części.

5

Weź garnek. Wlej wodę i posól ją. Wrzuć ziemniaki i ugotuj je. Gulasz wieprzowy w sosie własnym świetnie z nimi smakuje.

6

Teraz pora na kolejne warzywa. Weź marchewkę, pietruszkę, pora, cebulę i czosnek. Umyj je starannie. Chociaż to nie gulasz wieprzowy z pieczarkami, wymienione warzywa sprawią, że cała rodzina zje go z przyjemnością. Obierz marchewkę i pietruszkę. Pokrój na kawałki. Odkrój korzeń pora i pokrój go w paski. Cebulę i czosnek obierz z łupin. Następnie drobno posiekaj.

7

Ponownie weź patelnię (może być ta używana do smażenia mięsa) i przełóż na nią pokrojone warzywa. Gulasz wieprzowy tradycyjny to pełnia fantastycznych aromatów, dlatego dodaj paprykę słodką oraz wędzoną, liście laurowe i rozmaryn. Całość podsmażaj przez 6 minut.

8

Jak zrobić gulasz wieprzowy, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły? Przyprawione i podsmażone warzywa przełóż do rondla ze schabem.

9

Schab z warzywami zalej wodą do poziomu warzyw. Otwórz puszkę pomidorów i koncentrat pomidorowy. Wrzuć do rondla i dodaj ziele angielskie. Przykryj rondel pokrywką i duś przez 35-45 minut, czyli do momentu, aż mięso zmięknie. Ustaw średnią moc palnika. Gulasz wieprzowy z warzywami mieszaj co jakiś czas.

10

Wymyj natkę pietruszki i osusz. Posiekaj.

11

Na końcu dodaj ziemniaki i posyp danie natką pietruszki. To prosty gulasz wieprzowy, który zadowoli nawet wymagające podniebienia. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?