Zapisz

Foccacia z cukinią i pomidorkami

Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)
1433kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Foccacia z cukinią i pomidorkami

Na cały przepis przypada:

1433

kcal

59

białka b

11

tłuszczy t

303

węglowodanów w

Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
175 g mąki orkiszowej
175 g mąki pełnoziarnistej
200 ml wody
25 g drożdży
mała cukinia
200 g pomidorków koktajlowych
1 łyżeczka soli
Sos
400 g pomidorów w puszce
kilka łodyg selera naciowego
1 cebula
2 ząbki czosnku
łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
Sposób przygotowania
1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut, by wyrosło.
2. Kroimy cukinię i pomidorki.
3. Do ciasta dodajemy cukinię i ponownie je wyrabiamy. Czekamy około 20 minut i gwałtownie przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy pomidorki na wierzchu. Pieczemy około 35 minut w 200°.
4. Sos: Zblenduj wszystkie składniki, przełóż do garnka i gotuj około 20-30 minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty.
5. Aromatyczne danie jest gotowe. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 2 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę