Foccacia z cukinią i pomidorkami
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.

Foccacia z cukinią i pomidorkami
Podstawowe informacje
135 min.
Całkowity czas przygotowania
20 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
473.5 kcal
Białko:
19.2 g
Tłuszcze:
3.8 g
Węglowodany:
100.3 g
Zobacz więcej szczegółów
Kuchnia włoska cieszy się dużą popularnością. Nic dziwnego, bo jest smaczna i zdrowa. Jedną z tradycyjnych potraw włoskich jest foccacia. Przepisów na ten rodzaj pieczywa jest wiele – każdy region ma własny. Jedną z propozycji może być foccacia z cukinią i pomidorkami.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto, do którego dodajemy łyżeczkę soli. Ciasto po wyrobieniu odstawiamy na 40 minut, by wyrosło
- 2. Kroimy cukinię i pomidorki
- 3. Do ciasta dodajemy cukinię i ponownie je wyrabiamy. Czekamy około 20 minut i gwałtownie przekładamy na blachę wyłożoną papierem. Układamy pomidorki na wierzchu. Pieczemy około 35 minut w 200°
- 4. Sos: Zblenduj wszystkie składniki, przełóż do garnka i gotuj około 20-30 minut, aż sos będzie odpowiednio gęsty
- 5. Aromatyczne danie jest gotowe. Smacznego!