Ten przepis jest zdrowy
Ale Twoja porcja musi być dopasowana indywidualnie.
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Zapisz

Faszerowany bakłażan

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Oceń
4,27/5
(z 11 ocen)
821kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Na cały przepis przypada:

821

kcal

54

białka b

44

tłuszczy t

60

węglowodanów w

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
200 g mięsa mielonego
300 g bakłażana
150 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
90 g mała cebula
140 g papryka
120 g pora
20 g oliwy z oliwek
40 g sera mozzarella
sól, pieprz, zioła do smaku, natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz
2. Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
4. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty
6. Dodajemy paprykę i pora
7. Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami
8. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
10. Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz
11. Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika
12. Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści
13. Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,27/5
(z 11 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę