Zapisz

Faszerowany bakłażan

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Oceń przepis
4,40/5
(z 10 ocen)
821kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Faszerowany bakłażan

Na cały przepis przypada:

821

kcal

54

białka b

44

tłuszczy t

60

węglowodanów w

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
200 g mięsa mielonego
300 g bakłażana
150 g przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
1 mała cebula
1 papryka
0,5 pora
20 g oliwy z oliwek
40 g sera mozzarella
sól, pieprz, zioła do smaku, natka pietruszki
Sposób przygotowania
1. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz
2. Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
4. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty
6. Dodajemy paprykę i pora
7. Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami
8. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
10. Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz
11. Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika
12. Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści
13. Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
4,40/5
(z 10 ocen)
To też może Ci zasmakować
Borówkowa owsianka na zimno
Pancakes

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę