Faszerowany bakłażan
Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Faszerowany bakłażan
Podstawowe informacje
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
415.2kcal
Białko:
27.3g
Tłuszcze:
22.1g
Węglowodany:
31.1g
Zobacz więcej szczegółów
Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 2 porcje mięsa mielonego z kurczaka (200 g)
lub mięsa mielonego z indyka
- 1.5 sztuki bakłażana (300 g)
lub cukinii
- 0.6 szklanki przecieru pomidorowego (150 g)
- 2 ząbki czosnku (12 g)
- 1 sztuka cebuli (100 g)
- 1 sztuka papryka (140 g)
- 0.5 sztuki pora (120 g)
- 4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
- 3 plastry mozzarelli (40 g)
- 1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
- 0.2 łyżeczki ziół (1 g)
- 1 łyżeczka natki pietruszki (6 g)
Sposób przygotowania
- 1. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz
- 2. Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem
- 3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
- 4. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki
- 5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty
- 6. Dodajemy paprykę i pora
- 7. Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami
- 8. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje
- 9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
- 10. Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz
- 11. Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika
- 12. Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści
- 13. Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!