Zapisz

Faszerowany bakłażan

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Oceń
3,94/5
(z 16 ocen)
faszerowany bakłażan

Faszerowany bakłażan

Podstawowe informacje
  poziom trudności
35 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

415.2kcal

Białko:

27.3g

Tłuszcze:

22.1g

Węglowodany:

31.1g

Bakłażan jest chyba najczęściej faszerowanym warzywem, więc warto to wykorzystać, szczególnie w sezonie. Dodatki idealnie skomponują się z jego niepospolitym smakiem. Szukając inspiracji warto przyrządzić faszerowany bakłażan mięsem mielonym z warzywami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
2 porcje mięsa mielonego z kurczaka (200 g)
lub mięsa mielonego z indyka
1.5 sztuki bakłażana (300 g)
lub cukinii
0.6 szklanki przecieru pomidorowego (150 g)
2 ząbki czosnku (12 g)
1 sztuka cebuli (100 g)
1 sztuka papryka (140 g)
0.5 sztuki pora (120 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju rzepakowego
3 plastry mozzarelli (40 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
0.2 łyżeczki ziół (1 g)
1 łyżeczka natki pietruszki (6 g)
Sposób przygotowania
1. Bakłażana przekrajamy wzdłuż na pół. Łyżeczką wydrążamy miąższ pozostawiając około ½ cm brzegów. Bakłażana posypujemy solą i odstawiamy na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy farsz
2. Mięso mielone posypujemy ziołami, solą i pieprzem
3. Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy
4. Paprykę myjemy i kroimy w kosteczkę. Mały kawałek pora obieramy i kroimy w talarki
5. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, smażymy cebulę i czosnek, aż będą zeszklone, następnie dodajemy mięso i mieszając podsmażamy przez około 3 minuty
6. Dodajemy paprykę i pora
7. Smażymy, cały czas mieszając, aż warzywa zmiękną. Możemy przyprawić do smaku ziołami
8. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy, aż przecier się zagotuje
9. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
10. Ręcznikiem papierowym zbieramy sok z bakłażana i nakładamy gotowy farsz
11. Gotowe połówki kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy po piekarnika
12. Po około 15 minutach wyjmujemy, posypujemy pokrojoną mozzarella i pieczemy jeszcze kilka minut, aż ser się rozpuści
13. Gotowe bakłażany posypujemy natką pietruszki i są gotowe do jedzenia. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
3,94/5
(z 16 ocen)
To też może Ci zasmakować
Faszerowane bataty
Kanapki z batatów

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę