Zapisz

Lasagne w papryce

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

Oceń
5,00/5
(z 13 ocen)
lasagne w papryce

Lasagne w papryce

Podstawowe informacje
  poziom trudności
60 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

505.1kcal

Białko:

36.9g

Tłuszcze:

24.6g

Węglowodany:

34.6g

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
4 sztuki papryki (560 g)
4 łyżeczki oliwy z oliwek (20 g)
lub oleju kokosowego
1 sztuka cebula (110 g)
4 ząbki czosnku (24 g)
4 porcje mielonej wołowiny (400 g)
lub mielonego mięsa z kurczaka
1 szklanka przecieru pomidorowego (250 g)
2 sztuki pokrojonych pomidorów (200 g)
2 łyżki serka ricotta (250 g)
1 sztuka jajka (55 g)
3.3 łyżki parmezanu (50 g)
0.5 porcji makaronu lasagne (50 g)
1 plaster mozzarelli (15 g)
1 szczypta soli i pieprzu (1 g)
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
2. Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut
3. Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę
4. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż mięso się zarumieni
5. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok
6. W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.
7. Makaron lasagne gotujemy al dente. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
8. Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.
9. Na wierzch posypujemy startym serem mozzarella.
10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
11. Farsz wystarczy na zapełnienie większej ilości papryk. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 13 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę