Zapisz

Lasagne w papryce

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

Oceń przepis
5,00/5
(z 8 ocen)
2020kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Lasagne w papryce

Na jedną porcję przypada:

2020

kcal

148

białka b

98

tłuszczy t

138

węglowodanów w

Lasagne w papryce to świetna propozycja na obiad, która zachwyci nawet wymagającego degustatora. Włoska potrawa jest sycąca i na długo zaspokoi głód. Faszerowana papryka to strzał w dziesiątkę dla osób lubiących połączenie mięsa i warzyw.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
4 papryki
20 g oliwy z oliwek
1 cebula
4 ząbki czosnku
400 g mielonej wołowiny
250 g przecieru pomidorowego
200 g pokrojonych pomidorów
250 g serka ricotta
1 jajo kurze
50 g parmezanu
50 g makaronu lasagne
mozzarella
pieprz i sól
Sposób przygotowania
1. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
2. Odcinamy górną część papryki i usuwamy nasiona. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 20 minut.
3. Na patelni wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy pokrojoną cebulę i posiekany czosnek i smażymy chwilę.
4. Dodajemy mieloną wołowinę i smażymy, aż mięso się zarumieni.
5. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory i przecier pomidorowy. Doprowadzamy mieszaninę do lekkiego gotowania na wolnym ogniu. Gotujemy przez 5-10 minut, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na bok.
6. W małej misce łączymy ricottę, parmezan, bazylię i jajko. Mieszamy razem widelcem, odkładamy na bok.
7. Makaron lasagne gotujemy al dente. Po ugotowaniu kroimy na mniejsze kawałki.
8. Wyjmujemy papryki z piekarnika. Za pomocą łyżki nakładamy sos z mięsem, makaron z lasagne, 2 łyżki ricotty i makaron do lasagne, aż papryki będą pełne.
9. Na wierzch posypujemy startym serem mozzarella.
10. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 20-25 minut, aż ser się roztopi i lekko zarumieni.
11. Farsz wystarczy na zapełnienie większej ilości papryk. Smacznego!
Galeria

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
5,00/5
(z 8 ocen)
To też może Ci zasmakować
Klasyczne pancakes
Faszerowane bataty

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę