Zrób zakupy w jednym sklepie i przygotuj smaczne, zdrowe dania na cały dzień.

Faszerowane bataty

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Oceń
4,22/5
(z 9 ocen)
Dodaj do ulubionych
faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Podstawowe informacje
  poziom trudności
55 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

275.4kcal

Białko:

14.6g

Tłuszcze:

7.1g

Węglowodany:

40.7g

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki
1.5 sztuki batatów (300 g)
lub ziemniaków
0.5 porcji piersi z kurczaka (100 g)
lub piersi z indyka
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
2 sztuki mozzarelli mini (14 g)
lub sera gouda
1 sztuka czerwonej cebula (110 g)
0.3 sztuki czerwonej papryki (40 g)
lub cukinii
0.3 sztuki zielonej papryki (40 g)
lub marchewki
0.3 sztuki żółtej papryki (40 g)
lub cukinii
1 szczypta soli (1 g)
1 łyżeczka pieprzu (1 g)
0.2 łyżeczki ziół (1 g)
Sposób przygotowania
1. Bataty dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż jednej z krawędzi widelcem
2. Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie
3. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Papryki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Warzywa przyprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Pokrojone i przyprawione warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
4. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, a następnie w całości umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika
5. Aby zaoszczędzić czas możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka należy piec około 20 minut
6. Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów
7. Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki
8. Poszarpanego kurczaka mieszamy razem z warzywami i układamy w wydrążonych batatach
9. Dwie kulki mozzarelli mini kroimy w kosteczkę i posypujemy bataty
10. Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po upieczeniu danie jest gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,22/5
(z 9 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę