Ten przepis jest zdrowy
Ale aby osiągnąć swój cel, Twoja porcja musi być dopasowana indywidualnie.
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Potrzebuję diety
Nie, dzięki
Zapisz

Faszerowane bataty

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
581kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz
faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Na cały przepis przypada:

581

kcal

29

białka b

14

tłuszczy t

88

węglowodanów w

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
350 g batatów
100 g piersi z kurczaka
10 g oliwy z oliwek
14 g mozzarelli mini (2 kulki)
110 g czerwona cebula
40 g czerwonej papryki
40 g zielonej papryki
40 g żółtej papryki
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta ziół
Sposób przygotowania
1. Bataty dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż jednej z krawędzi widelcem
2. Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie
3. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Papryki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Warzywa przyprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Pokrojone i przyprawione warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
4. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, a następnie w całości umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika
5. Aby zaoszczędzić czas możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka należy piec około 20 minut
6. Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów
7. Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki
8. Poszarpanego kurczaka mieszamy razem z warzywami i układamy w wydrążonych batatach
9. Dwie kulki mozzarelli mini kroimy w kosteczkę i posypujemy bataty
10. Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po upieczeniu danie jest gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
To też może Ci zasmakować
Sernik
Tarta z cukinii

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę