Zapisz

Faszerowane bataty

Nudzi Cię codzienna jajecznica lub omlet, który zawsze smakuje podobnie?

Oceń przepis
(brak ocen)
516kcal
Zaznacz, aby odhaczyć składniki, które już masz

Faszerowane bataty

Na cały przepis przypada:

516

kcal

30

białka b

13

tłuszczy t

71

węglowodanów w

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
1
Składniki:
350 g Batatów
100 g Piersi z kurczaka
10 g Oliwy z oliwek
14 g (2 kulki) Mozzarelli mini
1 szt. Czerwonej cebuli
0,33 Czerwonej papryki
0,33 Zielonej papryki
0,33 Żółtej papryki
Sól, pieprz, zioła
Sposób przygotowania
1. Bataty należy dokładnie wyszorować i ponacinać wzdłuż jednej krawędzi widelcem.
2. Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30-35 minut(dokładny czas zależy od wielkości batatów), aż będą miękkie.
3. Cebulę obieramy, kroimy w pióra. Papryki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Warzywa przyprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Pokrojone i przyprawione warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
4. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, a następnie w całości umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika.
5. Aby zaoszczędzić czas możesz piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka piecz około 20 minut.
6. Upieczone i ostudzone bataty za pomocą łyżki wydrążamy środek. Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów.)
7. Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki.
8. Poszarpanego kurczaka mieszamy razem z warzywami i układamy w wydrążonych batatach.
9. Dwie kulki mozzarelli mini kroimy w kosteczkę i posypujemy bataty.
10. Wkładamy na 10 minut do piekarnika.

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń przepis
(brak ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę