Faszerowane bataty
Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Faszerowane bataty
Podstawowe informacje
Na jedną porcję przypada:
275.4 kcal
14.6 g
7.1 g
40.7 g
Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Bataty dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż jednej z krawędzi widelcem
- 2. Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie
- 3. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Papryki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Warzywa przyprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Pokrojone i przyprawione warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
- 4. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, a następnie w całości umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika
- 5. Aby zaoszczędzić czas możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka należy piec około 20 minut
- 6. Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów
- 7. Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki
- 8. Poszarpanego kurczaka mieszamy razem z warzywami i układamy w wydrążonych batatach
- 9. Dwie kulki mozzarelli mini kroimy w kosteczkę i posypujemy bataty
- 10. Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po upieczeniu danie jest gotowe! Smacznego!