Zapisz

Faszerowane bataty

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
faszerowane bataty

Faszerowane bataty

Podstawowe informacje
  poziom trudności
55 min.
Całkowity czas przygotowania
15 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

275.4kcal

Białko:

14.6g

Tłuszcze:

7.1g

Węglowodany:

40.7g

Nudzą Cię jajecznica lub omlet, które zawsze smakują podobnie? Faszerowane bataty to pomysł na lekki, letni obiad. Zasmakują każdemu kto uwielbia warzywa przyrządzone w różnorodnej postaci. Warzywa na obiad nie muszą być nudne. Oto danie na każdą okazję. Smacznego!

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
2
Składniki:
1.5 sztuki batatów (300 g)
lub ziemniaków
0.5 sztuki piersi z kurczaka (100 g)
lub piersi z indyka
2 łyżeczki oliwy z oliwek (10 g)
lub oleju rzepakowego
2 sztuki mozzarelli mini (14 g)
lub sera gouda
1 sztuka czerwonej cebula (110 g)
0.3 sztuki czerwonej papryki (40 g)
lub cukinii
0.3 sztuki zielonej papryki (40 g)
lub marchewki
0.3 sztuki żółtej papryki (40 g)
lub cukinii
1 szczypta soli (1 g)
1 szczypta pieprzu (1 g)
0.2 łyżeczki ziół (1 g)
Sposób przygotowania
1. Bataty dokładnie myjemy i nacinamy wzdłuż jednej z krawędzi widelcem
2. Bataty kładziemy na blasze nacięciem do góry, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około 30-35 minut (dokładny czas zależy od wielkości batatów), wyciągamy, gdy będą miękkie
3. Cebulę obieramy i kroimy w pióra. Papryki dokładnie myjemy i kroimy w paski. Warzywa przyprawiamy, polewamy oliwą z oliwek i mieszamy. Pokrojone i przyprawione warzywa układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia
4. Piersi z kurczaka dokładnie myjemy i przyprawiamy, a następnie w całości umieszczamy na blasze razem z warzywami i wstawiamy do piekarnika
5. Aby zaoszczędzić czas możemy piec w tym samym czasie zarówno bataty i kurczaka z warzywami. Kurczaka należy piec około 20 minut
6. Gdy bataty będą upieczone i ostudzone, za pomocą łyżki należy wydrążyć środek. Miąższ możemy dodać do farszu lub wykorzystać do przygotowania puree z batatów
7. Kurczaka szarpiemy widelcem na małe kawałki
8. Poszarpanego kurczaka mieszamy razem z warzywami i układamy w wydrążonych batatach
9. Dwie kulki mozzarelli mini kroimy w kosteczkę i posypujemy bataty
10. Wkładamy na 10 minut do piekarnika. Po upieczeniu danie jest gotowe! Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę