Drożdżówki
Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

Drożdżówki
Podstawowe informacje
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
234.4 kcal
Białko:
7.2 g
Tłuszcze:
6 g
Węglowodany:
41.7 g
Zobacz więcej szczegółów
Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.
Zobacz jak to się robi:
Składniki
Sposób przygotowania
- 1. Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia
- 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka jaj, resztę mleka i wyrośnięte drożdże
- 3. Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia - na minimum 1h
- 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- 5. Owoce karmelizujemy na patelni i przecedzamy na sicie
- 6. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy owoce
- 7. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy ok. 10–12 minut w 190°. Smacznego!