Drożdżówki
Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

Drożdżówki
Podstawowe informacje
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania
Na jedną porcję przypada:
Kalorie:
234.4kcal
Białko:
7.2g
Tłuszcze:
6g
Węglowodany:
41.7g
Zobacz więcej szczegółów
Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.
Zobacz jak to się robi:
Udostępnij przepis:
Składniki:
- 0.1 łyżeczki drożdży (12 g)
- 0.3 szklanki mleka 2% (75 g)
- 18 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (180 g)
- 1.5 łyżki cukru waniliowego (15 g)
lub erytrolu
- 1 szczypta soli (1 g)
- 2 sztuki żółtka jaj (40 g)
- 1 sztuka białka jaja (35 g)
- 0.1 sztuki masła (20 g)
- 2 łyżki miodu (50 g)
lub syropu klonowego
- wsad owocowy:
- 3 szczypty cynamonu (3 g)
- 5 sztuk śliwek (150 g)
- 3 garści borówek (150 g)
- 2 garści malin (150 g)
- 4 łyżeczki erytrolu (20 g)
Sposób przygotowania
- 1. Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia
- 2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka jaj, resztę mleka i wyrośnięte drożdże
- 3. Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia - na minimum 1h
- 4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
- 5. Owoce karmelizujemy na patelni i przecedzamy na sicie
- 6. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy owoce
- 7. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy ok. 10–12 minut w 190°. Smacznego!