Zapisz

Drożdżówki

Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

Oceń
4,47/5
(z 15 ocen)
drożdżówki

Drożdżówki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
210 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

234.4kcal

Białko:

7.2g

Tłuszcze:

6g

Węglowodany:

41.7g

Drożdżówki wielu z nas kupuje na drugie śniadanie lub podwieczorek. Ale smaczniejsze są te upieczone w domu. A mogą być również dużo zdrowsze, jeśli białą mąkę zastąpimy pełnoziarnistą, zamiast cukru dodamy miód i erytrol, a ciastka nadziejemy owocami.

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
6
Składniki:
0.1 łyżeczki drożdży (12 g)
0.3 szklanki mleka 2% (75 g)
18 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej (180 g)
1.5 łyżki cukru waniliowego (15 g)
lub erytrolu
1 szczypta soli (1 g)
2 sztuki żółtka jaj (40 g)
1 sztuka białka jaja (35 g)
0.1 sztuki masła (20 g)
2 łyżki miodu (50 g)
lub syropu klonowego
wsad owocowy:
3 szczypty cynamonu (3 g)
5 sztuk śliwek (150 g)
3 garści borówek (150 g)
2 garści malin (150 g)
4 łyżeczki erytrolu (20 g)
Sposób przygotowania
1. Z drożdży, miodu, 2 łyżek mąki i połowy mleka robimy zaczyn, który odstawiamy do wyrośnięcia
2. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, żółtka jaj, resztę mleka i wyrośnięte drożdże
3. Dodajemy masło. Ciasto należy wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Odstawić do wyrośnięcia - na minimum 1h
4. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy, a następnie dzielimy na 4 równe części. Z każdej z nich formujemy ładną kulkę i odkładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia
5. Owoce karmelizujemy na patelni i przecedzamy na sicie
6. Gdy bułeczki wyrosną, robimy na środku zagłębienie o średnicy ok. 3–4 cm. Do środka nakładamy owoce
7. Drożdżówki smarujemy białkiem i posypujemy cukrem waniliowym. Tak przygotowane bułeczki odstawiamy jeszcze na ok. 5–10 minut, następnie pieczemy ok. 10–12 minut w 190°. Smacznego!

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
4,47/5
(z 15 ocen)
To też może Ci zasmakować
Drożdżówki
Ciasto na biszkoptach

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę