Zapisz

Drożdżówki

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
drożdżówki

Drożdżówki

Podstawowe informacje
  poziom trudności
140 min.
Całkowity czas przygotowania
30 min.
Czas przygotowania

Na jedną porcję przypada:

Kalorie:

403.2kcal

Białko:

9.7g

Tłuszcze:

6.6g

Węglowodany:

82g

Zobacz jak to się robi:

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
4
Składniki:
0.8 szklanki napoju roślinnego (200 g)
lub mleka 2%
30 łyżek mąki orkiszowej (300 g)
lub mąki pszennej pełnoziarnistej
5 szczypt cynamonu (5 g)
2 łyżeczki erytrolu (10 g)
1 szczypta soli (1 g)
0.2 łyżeczki drożdży świeżych (20 g)
3 łyżeczki oleju kokosowego (15 g)
lub masła
1 łyżka syropu klonowego (10 g)
lub miodu
0.4 łyżeczki powideł śliwkowych (120 g)
lub dżemu truskawkowego
12 sztuk śliwek (350 g)
lub truskawek
Sposób przygotowania
1. Delikatnie podgrzewamy napój roślinny, olej kokosowy i syrop klonowy. Następnie dodajemy drożdże i czekamy 10 min aż zaczną pracować
2. Mąkę, cynamon i sól mieszamy ze sobą, a następnie dodajemy zaczyn. Zagniatamy ciasto i odstawiamy na godzinę
3. Po wyrośnięciu ugniatamy ciasto, podsypujemy mąką jeżeli się klei do rąk, rozwałkowujemy do grubości ok 1 cm rozsmarowujemy powidła
4. Wykładamy śliwki, posypujemy cynamonem i pudrem z erytrolu
5. Ciasto zawijamy w rulon i dzielimy na 3-4 cm bułeczki, przekładamy na blachę odstawiamy na 20 minut i wstawiamy do nagrzanego do 180* piekarnika na 30 minut lub aż się zarumienią,
6. Posypujemy drożdżówki pudrem z erytrolu

Jak Ci się podobał przepis?

Oceń
5,00/5
(z 3 ocen)
To też może Ci zasmakować
Drożdżówki
Jagodzianki

Chcesz wiedzieć czy możesz skorzystać z tego przepisu w swojej diecie?

Zapoznaj się z moją ofertą na profesjonalną dietę, która pomoże Ci osiągnąć wymarzony cel!

Zobacz ofertę